Privreda

Manje letova iz Ljubljane tokom zimskih mjeseci

Manje letova iz Ljubljane tokom zimskih mjeseci
Foto: Pexels/Ilustracija | Manje letova iz Ljubljane tokom zimskih mjeseci

Međunarodni aerodrom Jože Pučnik u Ljubljani vjerovatno će se suočiti sa prekidom rasta broja putnika u novembru, što će se vjerovatno nastaviti tokom zime nakon što je nekoliko avio-kompanija najavilo planove za smanjenje svojih operacija prema glavnom gradu Slovenije u narednim mjesecima.

Predviđa se da će kapaciteti na redovnim linijama opasti za 9,5% u novembru i 7% u decembru.

Stopa opadanja usporiće u januaru na 1,8%, ali će ponovo pasti za 7,6% u februaru i 2,1% u martu.

Aerodrom ipak očekuje znatan broj čarter letova tokom zime, što bi moglo ublažiti očekivani pad broja putnika, navodi ExYuAviationNews.

Tokom ove zimske sezone, koja počinje u nedjelju i traje do kraja marta sljedeće godine, British Airways će obustaviti letove između Londona Heathrowa i Ljubljane, planirajući da ih obnovi sljedećeg aprila.

Ovaj razvoj dolazi nakon što je Wizz Air ukinuo svoju liniju između Londona Lutona i Ljubljane u februaru, što će takođe uticati na brojke u posljednjem kvartalu ove godine u poređenju sa prošlom.

Air Baltic, koji je prvobitno planirao letove između Rige i Ljubljane tokom cijele zime, sada je smanjio svoje operacije i neće letjeti između januara i marta.

Air France će smanjiti broj letova između Pariza i Ljubljane, sa prošlogodišnjih osam i devet nedjeljno na letove jednom dnevno.

Avio-kompanija GP Aviation obustaviće svoje letove do Ljubljane do sredine decembra, dok će luksemburški prevoznik Luxair takođe smanjiti operacije.

Ova kompanija će suspendovati letove između 3. novembra i 19. decembra, a zatim će letjeti dva puta nedeljno do 5. januara. Operacije će ponovo biti obustavljene do 16. februara, nakon čega će se nastaviti dva puta nedjeljno.

S druge strane, avio-kompanije koje će povećati kapacitet uključuju Lufthansu sa preko 6.200 dodatnih mjesta, Turkish Airlines sa dodatnih 4.364 mjesta, i Transaviju sa dodatnih 4.364 mjesta.

Slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu priznalo je da je prije pet godina situacija bila mnogo bolja: "U 2019. godini frekvencija letova bila je 49% bolja nego danas. To znači znatno smanjen izbor za putnike. Prognoze za budućnost takođe nisu najbolje, uglavnom zbog otkazivanja već uspostavljenih usluga. Očekujemo pad broja letova i putnika između novembra i marta", navelo je ministarstvo, prenosi Aero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije