Privreda

Mali akcionari "SL IAT alata" Trebinje prijete prijavama

Mali akcionari "SL IAT alata" Trebinje prijete prijavama
Foto: Ustupljena fotografija | Mali akcionari "SL IAT alata" Trebinje prijete prijavama

TREBINJE - Dugo najavljivana sjednica Skupštine akcionara "SL Industrija alata" Trebinje nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na sjednici se nije pojavio ni većinski vlasnik Rodoljub Drašković, tako da i generalni direktor, koji je, zajedno sa Upravnim odborom ranije podnio ostavku, i dalje ostaje vršilac dužnosti, pa i dalje u ovom gigantu sve ostaje status kvo.

Napominjući da je SL IAT sveden na jedno preduzeće, od nekadašnjih sedam, mali akcionar SL IAT Zdravko Kašiković, koji je došao na sjednicu, rekao je da je sve ostalo prodato, ali oni ne znaju na koji način, jer je upravo Upravni odbor donosio takve odluke, a na najavu arbitraže odgovara da će i mali akcionari iskoristiti sva svoja zakonska prava, sve do krivičnih prijava.

"Mi ne znamo pod kojim su se uslovima prodavale ove naše fabrike, a kada sagledamo stanje od 2007. godine, kada je IAT privatizovan i kada su obaveze firme bile oko 14 miliona maraka i više od 1.800 radnika, sa godišnjim prihodom od 25 miliona maraka, postavlja se pitanje kako se došlo do toga da je prošle godine, na zadnjoj sjednici Skupštine, izneseno stanje bilo oko 12 miliona prihoda, 350 radnika i obavezu koju preduzeće vodi prema drugima, najviše prema 'Swislionu', 22 miliona maraka", kaže Kašiković.

Njegove tvrdnje potpredsjednik Sindikalne organizacije IAT Branislav Špuran nije želio komentarisati, navodeći da ova fabrika trenutno ni državi ni Poreskoj upravi RS ne duguje ništa.

"To je olakšanje jer znamo da nismo nikome ništa dužni", kaže Špuran i dodaje da radnici vide svoju budućnost u ovom preduzeću, te da se u rješavanje problema moraju uključiti republičke institucije.

Od rukovodstva SL IAT niko se nije oglasio, osim nepotpisanog saopštenja za javnost  koje je poslao PR menadžer "Grada sunca" Dubravko Curać, u kome se navodi da su ove ostavke podnesene zbog navodnog nerazumijevanja i ćutanja organa vlasti, te izostanka podrške predsjednika RS, Vlade RS, kao i lokalnih struktura vlasti, a u vezi sa brojnim dopisima i urgencijama poslatim od strane rukovodstva i većinskog vlasnika.

U saopštenju se navodi da je kupac državnog kapitala izmirio sve svoje obaveze i sačuvao IAT od stečaja, te da je posljednju u nizu uplata realizovao iz ličnih sredstava većinski vlasnik i to sedam miliona maraka na ime dugova za doprinose prije privatizacije, a najavljeno je i pokretanje međunarodne arbitraže i postupka likvidacije.

Industrija alata, kao nekadašnji gigant bivše Jugoslavije koji je svoje proizvode plasirao širom svijeta i zapošljavao 4.000 radnika, uspjela je proizvodnju održati na visokom nivou čak i tokom rata, pod sankcijama, a danas, zajedno sa brojnim penzionerima koji u njoj rade, nema ni deseti procenat od toga broja nekadašnjih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije