Privreda

Kreće izgradnja najvišeg nebodera u SAD-u, lokacija je neočekivana (VIDEO)

Kreće izgradnja najvišeg nebodera u SAD-u, lokacija je neočekivana (VIDEO)
Foto: Wikipedia | Kreće izgradnja najvišeg nebodera u SAD-u, lokacija je neočekivana (VIDEO)

Uklonjene su sve prepreke za izgradnju najvišeg tornja u SAD-u.

Supervisoki neboder, Legends Tower, biće izgrađen u Oklahomi.

U junu je Gradsko vijeće Oklahome odobrilo da neboder može biti ‘neograničene‘ visine, a za njegovu izgradnju angažovan je kalifornijski arhitektonski studio AO, piše portal Dezeen.

Predloženi planovi za neboder, koje su iznijeli AO studio i investitor Matteson Capital, navode da će neboder biti visok 581 metar, što je znatno više od trenutno najviše građevine – Freedom Towera u Njujorku, koji je visok 541 metar.

Ako zaista bude izgrađen, toranj će biti najviši u SAD-u i peti najviši na svijetu, a cilj čitavog projekta je ‘pretvoriti Oklahoma City u globalnu destinaciju‘.

‘Oduševljeni smo što je Gradsko vijeće Oklahome odobrilo zahtjev razvojnog tima za neograničenom visinom nebodera na šetalištu u Bricktownu‘, poručili su iz AO studija. ‘Zahvalni smo što je Gradsko vijeće prihvatilo viziju Matteson Capitala i cijelog dizajnerskog tima da transformišu grad u globalnu destinaciju.‘

Prema prvoj ideji, neboder je trebao biti visok 533 metra. Ubrzo nakon toga, investitor je objavio da su promijenili planove i da od grada traže dozvolu za gradnju još višeg nebodera.

U martu je Matteson Capital objavio da je novac za cijeli projekt već osiguran te da bi gradnja mogla početi već na ljeto ove godine. Kasnije je AO studio naveo da je početak gradnje prvih zgrada osmišljenog kompleksa ipak planiran za jesen 2024.

‘AO i Matteson Capital s nestrpljenjem očekuju početak izgradnje prvih zgrada ove jeseni, a kasnije i polaganje temelja za Legends Tower, koji bi trebao biti najviša zgrada u SAD-u. Nakon što bude dovršen, šetalište u Bricktownu postaće vrlo značajno područje što će se osjetiti u samom Oklahoma Cityju, ali i imati odjeka širom svijeta‘, rekao je AO studio.

Međutim, neki se pitaju ima li uopšte smisla graditi tako visoku građevinu u gradu s manje od milion stanovnika.

Arhitekt Ryan Scavnicky smatra da bi takva građevina mogla u grad provući one koji su zasićeni velikim urbanim sredinama poput Njujorka

‘Gradovi srednje veličine poput Oklahoma Cityja u boljoj su poziciji nego ikad prije za stvaranje atraktivnog okruženja za one kojima je dosta života u dosadašnjim metropolama ili si ga više ne mogu priuštiti‘, kaže Scavnicky.

Inače, Oklahoma City ima 681.054 stanovnika (nešto manje od milion ljudi ako se pak gleda šire urbano područje grada), prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije