Privreda

Kanadski premijer kaže da je neophodno hitno rješenje za blokadu rada željeznice

Kanadski premijer kaže da je neophodno hitno rješenje za blokadu rada željeznice
Foto: Tanjug/AP | Kanadski premijer kaže da je neophodno hitno rješenje za blokadu rada željeznice

Kanadska vlada objaviće u što skorije vrijeme kako namjerava da riješi obustavu teretnog željezničkog saobraćaja širom zemlje, rekao je danas premijer te države Džastin Trudo.

Dve glavne kanadske željezničke kompanije danas su potpuno obustavile rad zbog spora oko ugovora sa njihovim radnicima, prenio je Rojters.

To je izazvalo istovremenu blokadu željeznice bez presedana koja bi mogla da izazove ekonomsku štetu vrednu milijardi dolara i uzdrma sjevernoameričke lance snabdjevanja.

I Trudo je rekao da će obustava uskoro dovesti do posljedica širom zemlje, prenosi Tanjug.

"Uskoro ćemo moći više da kažemo o tome šta radimo kako bismo bili sigurni da ćemo naći brzo pravo rješenje za našu ekonomiju“, rekao je premijer, ali ništa nije precizirao.

Dvije najveće kanadske željezničke kompanije ("Canadian National Railway" i "Canadian Pacific Kansas City") i sindikat koji okuplja više od 9.000 radnika iz pomenutih firmi, okrivile su jedna drugu za obustavu rada nakon što u više rundi pregovora nisu uspjele da naprave sporazum.

Poslovne grupe ranije su navele kako žele da vlada nametne obavezujuću arbitražu sindikatu i kompanijama, čime bi mogla da bude okončana obustava.        

Željezničke kompanije navode da su bile prinuđene na blokade kako bi izbjegle štrajkove u kratkom roku, jer su ovako imale vremena da unapred obavijeste klijente da preusmjere svoj teret, obezbijede fazno gašenje mreže i osiguraju da opasna roba ne dospije u riskantne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije