Privreda

Još jedna avio-kompanija uspostavila liniju Istanbul - Tuzla

Još jedna avio-kompanija uspostavila liniju Istanbul - Tuzla
Foto: Fena | Još jedna avio-kompanija uspostavila liniju Istanbul - Tuzla

TUZLA - Turska niskobudžetna avio-kompanija AJet od danas je zvanično uspostavila saradnju sa Međunarodnim aerodromom u Tuzli. Tim povodom na Međunarodni aerodrom Tuzla je sletio avion AJet sa visokom delegacijom Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu Republike Turske predvođena ministrom Abdulkadirom Uraloğluom i generalnim direktorom kompanije AJet Keremom Sarpom.

"Prije nego što počnem govoriti o saradnji želim uputiti saučešće porodicama koji su izgubili svoje najmilije u nepogodama u BiH. Danas smo u Tuzli gdje otvaramo novu liniju između Istanbula i Tuzle. Ovim letom povezujemo dvije bratske države i dva bratska naroda. Čast nam je što povezujemo ova dva grada, dvije prijateljske države i što ćemo doprinijeti povećanju ekonomskih i trgovinskih odnosa", kazao je direktor kompanije AJet Kerem Sarp.

Kompanija AJet ima flotu od 85 aviona i leti na 41 destinaciju u svijetu, odnosno u 32 zemlje na 54 destinacije. U budućnosti žele letjeti u 44 zemlje i na ukupno 113 destinacija.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je poželio doprodošlicu delegaciji iz Turske.

"Vjerujem da ćemo današnju posjetu iskoristiti za razgovore o uspostavljenoj liniji, ali i o eventualnim drugim vrstama saradnje kada je u pitanju avio-saobraćaj. Ovo je vjerovatno početak dugotrajne saradnje s ovom kompanijom. Pokazalo se i više nego opravdanim uspostavljanjem ove linije jer postoji veliki interes za putovanje prema Istanbulu, ali i obrnuto", rekao je premijer Halilagić.

I ministar Abdulkadir Uraloğlu je uputio riječi saučešća građanima BiH koji su ostali bez svojih najmilijih u katastrofi koja je pogodila područja Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice.

"Nismo mogli izostaviti Tuzlu iz naših planova. Ne želimo letjeti u bliske države nego u sve države svijeta. Mi smo u proteklom periodu otvorili 12 novih letova. Tuzla je jedna od njih. Prije nego završim svoj govor želim s vama podijeliti nešto što sam doživio u avionu u kojem je bila sedmočlana porodica. Pitao sam ih gdje idu, a oni su odgovorili da idu u prošnju mlade. Djeca su se upoznala i dogovorila, a dvije porodice se danas susreću zbog zaruka. Rekao sam im požurite malo da večerašnjim letom povezemo mladu u Tursku. Ako se uspiju dogovoriti, mlada večeras ide za Tursku. Posebno mi je drago što se tako nešto događa na prvom letu i zbog toga iskazujem zadovoljstvo zbog pokretanja ove linije", kaže ministar Uraloğlu.

Inače, krajem avgusta uspostavljena je saradnja sa Pegasus Airlinesom, koji takođe obavlja letove ka Istanbulu, a u proteklom periodu raniji strateški partner tuzlanskog aerodroma Wizz Air donio je odluku o povećanju broja sadmičnih letova na evropskim destinacijama, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije