Privreda

Jedna od najvećih američkih kompanija pogođena sajber napadom

Jedna od najvećih američkih kompanija pogođena sajber napadom
Foto: Freepik | Jedna od najvećih američkih kompanija pogođena sajber napadom

NJU DŽERZI - Najveće vodovodno preduzeće u SAD American Water otkrilo je danas da je nedavno pogođeno sajber napadom i da je zbog toga ugasilo svoj portal za korisničku podršku.

Kompanija sa sjedištem u Kamdenu, u saveznoj državi Nju Džersi, navela je na svojoj veb-stranici da je prošlog četvrtka saznala za "neovlašćenu aktivnost u svojim računarskim mrežama i sistemima", za koju je utvrdila da je "rezultat incidenta u domenu sajber bezbednosti", prenio je CNBC.

Kompanija je saopštila i da neće naplaćivati nikakve naknade za kašnjenje ili druge naknade sve dok sistem ne radi.

Neki nedavni hakovi velikih američkih kompanija zaustavili su ključne onlajn sisteme i stvorili haos za potrošače i preduzeća.

To se prije svega odnosi na hakovanje kompanije za zdravstveno osuguranje United Health, što je dovelo do poteškoća širom zemlje za pacijente koji moraju da ispune recepte, kao i za zdravstvene radnike, u vezi sa isplatom naknada za njihov rad, navodi medij.

Hakovanja američkih infrastruktura, posebno su u porastu, a neki od napada su povezani sa geopolitičkim rivalima SAD, uključujući Iran, Rusiju i Kinu, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije