Privreda

Javor: Vlada RS treba pismom namjere da potvrdi da je spremna kupiti "Saničane”

Javor: Vlada RS treba pismom namjere da potvrdi da je spremna kupiti "Saničane”
Foto: InfoPrijedor | Javor: Vlada RS treba pismom namjere da potvrdi je spremna kupiti "Saničane”

PRIJEDOR - Ove sedmice ću zatražiti hitan sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem o temi ribnjaka "Saničani" u stečaju, kazao je Slobodan Javor, gradonačelinik Prijedora.

Naveo je  da je na današnjem sastanku zainteresovanih i uključenih strana utvrđeno da je neophodno da se Vlada Republike Srpske obrati pismom namjere da je spremna kupiti ribnjak "Saničani" i predati ga gradu na upravljanje.

"Iskreno se nadam da će ovaj stečajni postupak biti okončan kroz nekih mjesec do dva", rekao je Javor dodajući da grad ne može bitno uticati na dinamiku postupka.

Naveo da je procjena vrijednosti ribnjaka 5,5 miliona KM, uključujući i najnoviju procjenu ribljeg fonda od pola miliona KM, a da su potraživanja tri miliona KM, što je cijena ispod koje se ne može ići na budućim licitacijama.

"Kada dobijemo vlasništvo, ključna su ulaganja u pokretanje proizvodnje, a ona su višemilionska", istakao je Javor.

Mirko Marčeta, stečajni upravnik u ribnjaku "Saničani" izjavio je da račun preduzeća više nije blokiran i da će ove sedmice radnicima biti isplaćena jedna od zaostalih plata.

Naveo da mu je poznato da je bivši većinski vlasnik ribnjaka "Saničani" Radojica Ratkovac zatražio da otkupi potraživanja, ali da ne zna da li je još neko dostavio takvu ponudu.

Veljko Dragić, koji je jedan je od šest radnika ribnjaka angažovan na održavanju i čuvanju imovine i ribljeg fonda, kaže da deveti mjesec nisu dobili nijednu platu, a doprinosi im nisu uplaćeni od 2021. godine.

Mještanin Nenad Gvozden rekao je da je devet mjesnih zajednica naslonjeno na područje ribnjaka, da mještani negoduju zbog zapuštenosti imovine i prisustva divljih životinja, ali i strahuju od mogućih poplava zbog velike akumulacije vode.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik pravobranioca iz prijedorske kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske Bojana Rauš Pilipović i drugi članovi skupštine povjerilaca ribnjaka "Saničani", radnici, načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, te odbornici u Skupštini grada Prijedora Goran Velaula i Saša Bursać.

Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 9. oktobar novi termin izvještajnog ročišta koje je u julu i avgustu dva puta odgađano jer je bivši većinski vlasnik tražio isključenje postupajućeg sudije.

Za ročište je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu uz dopune koje je u međuvremenu naložio stečajni sudija, da se donesu uslovi o prodaji preduzeća i da se donese odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije