Privreda

Italija protivnik zabrane prodaje benzinaca i dizelaša

Italija protivnik zabrane prodaje benzinaca i dizelaša
Foto: Freepik | Italija protivnik zabrane prodaje benzinaca i dizelaša

Odluka Evrope da od 2035. godine zabrani prodaju novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i dalje izaziva kritike.

Italija, jedan od glavnih partnera Evropske unije, radi na planu kako da se poništi odluka Brisela i tako osigura kontinuitet proizvodnje automobila na benzin i dizel.

Evropa je odlučna da stane na kraj automobilima s konvencionalnim motorima. Odluka o zabrani automobila sa SUS motorima i dalje izaziva previranja, kontroverze i mnoge rasprave.

Ako se utvrđena mapa puta ne poništi, 2035. godine biće uvedena zabrana prodaje novih automobila na benzin i dizel.

Vlasti u Briselu vide blisku budućnost u kojoj će samo električni automobili i/ili gorive ćelije biti jedina opcija.

Nije jasno da li će sintetičko gorivo, poznato i kao "e-gorivo", do tada biti dovoljno razvijeno da bude adekvatna alternativa tradicionalnim gorivima.

Ipak, ne dijele sve članice EU viziju Evropske komisije. Prema informacijama koje je objavio specijalizirani medij Autonews, Italija radi na planu poništavanja odluke o zabrani automobila na benzin i dizel.

U narednim danima biće predstavljen zvanični prijedlog kojim će se predstaviti revizija koju planira Evropska unija u vezi s utvrđenim planom zabrane prodaje novih automobila sa SUS motorima.

Protiv "Green Deala"

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso jasno je dao do znanja da je od vitalnog značaja promjena briselskog plana kako bi se obezbijedio opstanak automobila s konvencionalnim motorima nakon 2035. godine.

"Vjerujemo da je apsolutno potrebno promijeniti smjer industrijske politike EU. Automobilski sektor je onaj u kom su promjene najpotrebnije u odnosu na "Green Deal", rekao je Urso.

Italija je dio grupe zemalja EU koje se protive takozvanom "Green Dealu" bloka na čelu s Evropskom komisijom.

Plan koji bi trebalo da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama i zagađenjima. Pakt je dao brojne prijedloge, mjere i akcije, poput napuštanja automobila sa SUS motorima i prebacivanja na električnu mobilnost.

Predlog koji će Italija formalno dati biće predstavljen krajem sedmice, rekao je ministar Urso.

Prošle sedmice je italijanska premijerka Giorgia Meloni opisala zabranu prodaje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem kao "autodestruktivnu", rekavši da nanosi preveliku štetu evropskoj autoindustriji, prenosi Bankar.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije