Privreda

Irska pojednostavljuje proces licenciranja za kripto kompanije

Irska pojednostavljuje proces licenciranja za kripto kompanije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Irska pojednostavljuje proces licenciranja za kripto kompanije

Centralna banka Irske unapređuje proces odobravanja za kripto kompanije dok se Evropska unija priprema da implementira regulativu za tržišta kripto-imovine (Markets in Crypto-Assets Regulation – MiCA).

Zamjenica guvernera Irske, Dervil Rouland (Derville Rowland), najavila je ovu inicijativu tokom govora na 8. godišnjoj konferenciji Asocijacije za finansijska tržišta Evrope 23. septembra 2024. godine.

Proces odobravanja, koji kripto kompanije moraju proći kako bi legalno poslovale u Irskoj, uključuje regulatorno odobrenje finansijske stabilnosti kompanije, sistema za upravljanje rizicima i usklađenosti sa propisima o sprečavanju pranja novca. U svom govoru na konferenciji, Rouland je izjavila da će ovaj proces obuhvatati „bolju procjenu rizika, bolju komunikaciju i bolje rezultate supervizije.“

Ovaj potez dio je priprema Irske za MiCAR, regulatorni okvir EU za kripto-imovinu koji ima za cilj da uspostavi dosljedna pravila u svim državama članicama EU za izdavaoce kripto-imovine i pružaoce usluga. „Blisko sarađujemo sa našim kolegama iz EU i evropskim nadzornim tijelima kako bismo osigurali neophodnu koordinaciju i dosljednost širom Evrope“, rekla je Rouland.

Centralna banka Irske sada želi da postigne ravnotežu između inovacija i upravljanja rizicima. Rouland je istakla značajan potencijal blokčejn tehnologija rekavši: „Vidimo mnogo oblasti gdje blokčejn ima značajan potencijal da donese pozitivne promjene, pa čak i transformaciju u načinu na koji obavljamo stvari. Bilo da je to tokenizacija investicionih proizvoda ili poboljšanja u post-trgovinskoj infrastrukturi i interoperabilnosti, postoje važne pozitivne priče za ispričati.“

Zabrinutost zbog implementacije i usklađenosti

Iako ovaj potez ima za cilj da pojednostavi procedure, neki predstavnici industrije izražavaju zabrinutost u vezi sa potencijalnim izazovima tokom implementacije. „Razgovarati o regulativi u ovoj industriji je dobro, jer se vlade pripremaju za masovno usvajanje. Problem je, kako će te regulative ometati razvoj, a najvažnije, implementaciju“, rekao je Daniel Logvin, izvršni direktor LedgerByte-a, u intervjuu putem e-mail-a. „Usklađenost je vrlo teško postići, posebno kada mnogi već imaju sisteme koji funkcionišu“.

„To pruža povećanu regulatornu jasnoću, što će pomoći jačanju institucionalnog i povjerenja investitora i zaštite potrošača“, rekla je Susana Esteban, generalna direktorka u FTI Consulting-u, u intervjuu putem e-pošte. Međutim, upozorava da „to dodaje više obaveza u pogledu usklađenosti (i potencijalno troškova) za kripto kompanije i tradicionalne finansijske entitete koji rade sa digitalnom imovinom.“

Potencijal Irske kao kripto centra

Privlačnost Irske za kripto kompanije raste već godinama, prema novinaru Blockworks-a, Benu Straku (Ben Strack). Irska vlada je pokrenula „Inovativni centar“ 2018. godine, olakšavajući angažman između fintech firmi i Centralne banke Irske. Koinbejs (Coinbase) je otvorio kancelariju u Dablinu krajem 2018. godine, dok je Džeminaj (Gemini) postao prvi provajder virtuelne imovine (VASP) u Irskoj u julu 2022. MunPej (MoonPay) je stekao VASP status u avgustu 2023, a Kraken je dobio dozvolu za izdavanje elektronskog novca u septembru 2023.

Grejsi Čen (Gracy Chen), izvršna direktorka Bitget-a, rekla je u e-pošti: „Pozdravljamo regulatornu jasnoću i stalna poboljšanja i unapređenja od strane regulatora kako bi prilagodili regulative da zaštite korisnike i tržišta, ali i da održe ravnotežu između potrebe za inovacijama i rastom“.

„Irska je svakako visoko na listi inovativnih kompanija kao globalni finansijski centar, zbog svog članstva i pristupa Evropskoj uniji, kao i povoljnog poslovnog okruženja, uključujući ‘veliki bazen’ talenata,“ dodala je. „Ovo svakako pomaže da kripto kompanije ozbiljnije razmotre Irsku kao svoju bazu,“ rekla je Čen.

Ričard Lofthaus (Richard Lofthouse), šef sektora za rizik i nauku o podacima u InFlux Technologies, ponudio je oprezniju perspektivu. „Ako Irska ovo upari sa poreskim podsticajima ili poslovno-povoljnim okruženjem, mogla bi postati centar za kripto firme, ali ova legislativa postoji širom EU i mogla bi se suočiti sa konkurencijom za poslovanje,“ rekao je Lofthaus u e-pošti.

Ravnoteža između regulative i inovacija u EU

MiCAR reguliše aktivnosti sa kripto-imovinom koje ranije nisu bile obuhvaćene u EU, uključujući njihovo izdavanje, čuvanje, administraciju i trgovinu na platformama i berzama. „Ovo bi moglo pozicionirati EU kao lidera u regulaciji kripta, ali biti lider u pravilima ne znači uvijek i uspjeh na tržištu. Važno je da EU pronađe ravnotežu između jake regulative i dozvole za inovacije kako bi ostala konkurentna na globalnom nivou,“ rekao je Logvin u intervjuu putem e-pošte.

„Regulatorna sigurnost može biti konkurentska prednost. MiCA pruža regulatorne smjernice, što bi moglo učiniti kripto kompanije bazirane u EU atraktivnijim za institucionalne investitore i partnere, jačajući njihovu globalnu kredibilnost,“ zaključila je Esteban u svom intervjuu putem e-pošte.

(Bankar.me/Forbes)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije