Privreda

Ipak izuzeće: Rad nedjeljom na zahtjev opština i gradova

Ipak izuzeće: Rad nedjeljom na zahtjev opština i gradova
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ipak izuzeće: Rad nedjeljom na zahtjev opština i gradova

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je većinom glasova Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je za radnike u trgovinama u FBiH predviđen neradni dan nedjeljom i praznicima.

U izuzetnim slučajevima, opštinska odnosno gradska vijeća mogu upućivati zahtjev da njihove sredine budu izuzete od ovog pravila ako za to postoje opravdani razlozi. Konačnu odluku o eventualnom izuzeću u tim slučajevima će donositi isključivo Vlada FBiH. To je novina u odnosu na prvobitnu varijantu teksta zakona jer je u međuvremenu ugrađen amandman.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stav (10) člana 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavova (1), (2) i (3) istog člana", navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga u istom tekstu podrži većinom glasova i Dom naroda čija je sjednica sazvana za 31. oktobar.

Zakonom je propisano da radno vrijeme prodajnih objekata utvrđuje trgovac od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, dok su nedjeljom i praznikom prodajni prostori zatvoreni.

U Federaciji BiH na snazi ​​je zabrana rada trgovina nedjeljom u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i Novom Travniku, a ova odluka je od na snazi ​​u cijelom Zapadnohercegovačkm kantonu od. 2020.

Predstavnički dom je na istoj sjednici odobrio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca i odredio mu dvomjesečnu javnu raspravu. U fokusu te legislative je olakšavanje procedura strancima za pribavljanje radnih dozvola u FBiH, što je mjera koja se preduzima u nedostatku neophodne, a deficitarne domaće radne snage, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije