Privreda

Hiljade bh. farmera proizvode mlijeko, 20 mljekara godišnje zgrne pola milijarde maraka

Hiljade bh. farmera proizvode mlijeko, 20 mljekara godišnje zgrne pola milijarde maraka
Foto: Ilustracija | Hiljade bh. farmera proizvode mlijeko, 20 mljekara godišnje zgrne pola milijarde maraka

SARAJEVO - Mljekarska industrija, koja broji oko 20 mljekara od kojih 11 izvozi proizvode na evropsko tržište, ostvaruje godišnji prihod veći od 500 miliona KM i zapošljava oko 2.000 osoba.

Mlijeko proizvodi oko 9.000 poljoprivrednih proizvođača u BiH, koji od toga u cijelosti ili djelimično ostvaruje egzistencijalne prihode domaćinstva.

Podaci su ovo iz godišnje Analize stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za 2023., koju je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Kako se ističe, dominantna je proizvodnja kravljeg mlijeka koja u prosjeku ima udio od 97 odsto u ukupnoj proizvodnji sirovog mlijeka, zatim u znatno manjem procentu su zastupljene proizvodnje ovčijeg i kozjeg.

Procjenjuje se da je tokom prošle godine proizvedeno oko 616 miliona litara sirovog kravljeg mlijeka te je proizvodnja zabilježila neznatno povećanje od dva odsto.

Iako se broj muznih krava smanjio za 29.000 grla ili 14 odsto u periodu od 2019. do 2023. godine, povećanje produktivnosti odnosno unaprjeđenje mliječnosti muznih grla od 3.455 litara po grlu utjecala je na stabilnost proizvodnje od 600 milion litara godišnje.

Proizvedeno sirovo mlijeko usmjereno je na otkup i to u prosjeku 40-45 odsto, dok značajnije količine mlijeka (do 60 odsto) završe u preradi na samim gazdinstvima odnosno proizvodnji sira, kajmaka, kiselog mlijeka i dr. i koriste se za vlastitu potrošnju ali i prodaju na tržištu/pijacama.

Količina sirovog kravljeg mlijeka koju su proizvođači lani isporučili mljekarama je iznosila 260.214 tona i neznatno je veća za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Otkupna cijena sirovog mlijeka je iznosila 0,90 KM/litru, i bila je viša za 0,20 KM po litri odnosno za 29 odsto u poređenju sa prosječnom godišnjom otkupnom cijenom mlijeka iz prethodne godine koja je iznosila 0,70 KM.

Ukupna količina mlijeka i mliječnih proizvoda koju su mljekare u BiH proizvele u toku 2023. godine je iznosila 219.260 tona te je zabilježen pad ukupne proizvodnje za pet odsto u poređenju sa proizvodnjom iz prethodne godine.

Struktura proizvodnog programa mljekara je godinama ista te je konzumno mlijeko (punomasno, obrano, djelimično obrano mlijeko) i dalje vodeći proizvod sa učešćem većim od 60 odsto u ukupnoj proizvodnji. Proizvodnja visoko vrijednih proizvoda poput kravljeg sira, maslaca te fermentisanih proizvoda se povećala tokom 2023. godini dok je proizvodnja konzumnog mlijeka smanjena.

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište BiH u 2023. godini je iznosio 229 miliona KM i neznatno je veći u poređenju sa prethodnom godinom za dva odsto. Dok je uvoz stagnirao, izvoz mlijeka i mliječnih je zabilježio rast od 15 odsto. Vanjskotrgovinski bilans mlijeka i mliječnih proizvoda je negativan, s tim da je u toku 2023. godine manji je za 10 odsto. Stopa pokrivenost uvoza izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda lani je iznosila 56 odsto i veća je za 5 odsto.

Oko 90 odsto mlijeka i mliječnih proizvoda se na tržište BiH uveze iz Njemačke, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije i Austrije. U prosjeku oko 93 odsto ukupnog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda se plasira na tržište pet zemalja i to Crnu Goru, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo.

(Akta.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije