Privreda

Grčka planira da uvede taksu od 20 evra za posjetu Santoriniju i Mikonosu

Grčka planira da uvede taksu od 20 evra za posjetu Santoriniju i Mikonosu
Foto: Nextvoyage/Pexels | Grčka planira da uvede taksu od 20 evra za posjetu Santoriniju i Mikonosu

Grčka planira da uvede taksu od 20 evra za putnike na kruzerima koji su u posjeti ostrvima Santorini i Mikonos tokom špice ljetne sezone, u pokušaju da spriječi prekomjerni turizam, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.

Prema njegovim riječima, krstarenje i kruzeri opteretili su Santorini i Mikonos i zato se uvode određene mjere.

"Dio prihoda od takse za krstarenje biće vraćen lokalnim zajednicama za ulaganje u infrastrukturu", rekao je Micotakis.

Govoreći na konferenciji za novinare dan nakon što je iznio svoje glavne ekonomske politike za 2025. godinu, Micotakis je pojasnio da je prekomjerni turizam problem samo na nekoliko destinacija, prenosi Srna.

"Grčka nema strukturni problem prekomjernog turizma. Neke od njenih destinacija imaju veliki problem tokom određenih sedmica ili mjeseci u godini, i tim problemom treba da se pozabavimo", rekao je on.

On je dodao da Vlada planira i da reguliše broj kruzera koji istovremeno pristižu na određene destinacije, dok se na ostrvima moraju uvesti pravila za zaštitu životne sredine i rješavanje nestašice vode.

"Grčka želi da poveća i porez na kratkoročne zakupnine i zabrani nove dozvole za takvo iznajmljivanje u centru Atine kako bi povećala stambeni fond za stalne stanovnike", istakao je Micotakis.

Grčka se u velikoj mjeri oslanja na turizam, glavni pokretač ekonomije zemlje koja se još oporavlja od decenijske krize koja je izbrisala četvrtinu njene proizvodnje.

Međutim, neke od neke od najpopularnijih destinacija, uključujući Santorini, idilično ostrvo neobičnih sela i netaknutih plaža sa 20.000 stalnih stanovnika, rizikuju da budu uništene masovnim turizmom.

Prihodi od grčkog turizma iznosili su oko 20 milijardi evra u 2023. na osnovu gotovo 31 milion dolazaka turista.

Na Santoriniju su demonstranti ranije pozvali na ograničavanje turizma, kao i na drugim popularnim destinacijama za odmor u Evropi, uključujući Veneciju i Barselonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije