Privreda

Gradska preduzeća u problemima: Zbog većeg minimalca razmišljaju o otkazima

Gradska preduzeća u problemima: Zbog većeg minimalca razmišljaju o otkazima
Foto: Adnan Selimović | Gradska preduzeća u problemima: Zbog većeg minimalca razmišljaju o otkazima

BANJALUKA - Pomoć Vlade Republike Srpske u smislu manjeg plaćanja doprinosa, subvencije lokalnih zajednica, povećanje cijena usluga ili u krajnjoj mjeri otpuštanje radnika neki su od načina prevazilaženja problema u komunalnim preduzećima koje je izazvalo povećanje najniže plate.

Prema riječima Predraga Dudukovića, direktora banjalučkog "Vodovoda", poskupljenje usluga je najnepopularnije, jer će ići na štetu građana, pa o konkretnim iznosima povećanja nisu ni razgovarali na sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske, na kojem su prisustvovali predstavnici brojnih komunalnih preduzeća.

Kako su istakli, trenutno nisu za povećanje cijena usluga, ali ako ostane ovakva situacija, prema njegovim riječima, komunalna preduzeća će se naći u ogromnim problemima već od isplate januarske plate, pa do kraja godine.

"Za razliku od svih preduzeća iz realnog sektora, mi imamo kontrolisane cijene. Svjedoci smo da je došlo do poskupljenja mnogih proizvoda, to je jednim dijelom posljedica povećanja najniže plate. Mi kao komunalna preduzeća imamo kontrolisane cijene i mi za povećanje cijena moramo imati saglasnost skupštine. Svako povećanje troškova u našem poslovanju dovodi do gubitka", istakao je Duduković, dodajući da očekuje da će Vlada naći rješenje za situaciju u kojoj se nalaze, a da ne ide na štetu građana.

Podsjetio je i na ranije izjave u kojima je istaknuto da će pomoć dobiti svi oni koji dokažu probleme u poslovanju.

"Trenutno mi svi iz komunalnih preduzeća imaćemo značajnih problema u vezi s povećanjem najniže plate, a nemamo načina da prevaziđemo taj problem bez nečije pomoći", kazao je on.

Naveo je da je većina komunalnih preduzeća podigla svoje cijene već prošle godine i to za 10 do 25 odsto.

"Taman smo uspjeli da saniramo posljedice koje smo imali od ranijih godina i nadali se da ćemo u ovu godinu ući relaksiraniji i moći razmišljati o ozbiljnijem radu i investicijama, međutim desilo se ovo na samom početku godine što nam dodatno otežava poslovanje", istakao je Duduković.

Kada je riječ o smanjenju broja radnika, on navodi da bi to dodatno opteretilo rad.

"Uvriježeno je mišljenje kako je u javnim preduzećima prevelik broj zaposlenih, ali to zaista nije tako. Niko ne računa da je svakog momenta u javnom preduzeću između 10 i 15 odsto ljudi na bolovanju. Na te ljude se ne može računati u proizvodnom procesu i samim tim mi nemamo nepotreban broj zaposlenih. Ako dođe do smanjenja broja zaposlenih, biće otpuštani radnici koji trebaju u sistemu rada, a onda će to sigurno opteretiti poslovanje preduzeća u smislu neadekvatnog pružanja usluga našim građanima", istakao je Duduković.

Aleksandar Bračević, predsjednik Udruženja komunalnih i uslužnih djelatnosti RS pri Privrednoj komori Republike Srpske, istakao je da će tražiti prijem kod predsjednika Republike Srpske.

"Htjeli smo da preduhitrimo neke stvari, da na vrijeme ukažemo, a smatramo da nismo isti kao ostali privrednici koji su pogođeni ovom temom", rekao je Bračević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije