Privreda

Gasi se preduzeće 21. decembar

ZENICA - Ugostiteljsko-trgovinsko-turističko društvo "21. decembar" Zenica otići će u stečaj, a potom i likvidaciju, dok će njegovih 48 radnika i direktor radni status zasnovati sa Rudnikom mrkog uglja Zenica, odnosno koncernom "Elektroprivreda BiH".

Ovo je epilog pregovora koje su u statusu preduzeća, čiji su radnici više od mjesec dana protestovali ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa predstavnicima "21. decembra" i RMU Zenica vodili Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, Miralem Galijašević, premijer ZDK, i predstavnici "Elekroprivrede BiH".

"Vjerujem da ćemo do 30. maja kada, će biti održan novi sastanak, postići konačan sporazum i da će 49 radnika uspješno biti zbrinuto u okviru RMU Zenica", rekao je Hećo nakon sastanka.

Ukupne obaveze preduzeća iznose oko četiri miliona KM, od čega su 1,2 miliona obaveze prema fondovima, a ostatak su potraživanja radnika po osnovu razlike plaća prema kolektivnom ugovoru, što je potvrđeno i pravosnažnim sudskim presudama.

"Vjerovatno ćemo od tih potraživanja morati privremeno odustati i naplatu tražiti kroz stečajni postupak. Mislim da će radnici biti zadovoljni ponuđenim rješenjem", kaže Zijad Kovač, predsjednik Sindikata UTTD "21. decembar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije