Privreda

Forto: Luka Brčko je okosnica privrednog razvoja BiH

Forto: Luka Brčko je okosnica privrednog razvoja BiH
Foto: Fena | Forto: Luka Brčko je okosnica privrednog razvoja BiH

SARAJEVO - Funkcionalna Luka Brčko predstavlja okosnicu privrednog razvoja ne samo distrikta nego i cijele BiH, a preduslov za to su značajnija ulaganja i jačanje javno-privatnog partnerstva, izjavio je ministar komunkacija i transporta BiH Edin Forto.

Forto je na otvaranju radionice pod nazivom "Promovisanje Luke Brčko kao logističke kapije i njena bolja integracija u osnovni TEN-T koridor Rajna-Dunav" rekao da ova luka znatno zavisi od izgradnje novog mosta Brčko-Gunja, uređenja korita rijeke Save, što uključuje i deminiranje desne obale, te bolje drumsko i željezničko uvezivanje distrikta.

On je podsjetio da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u julu prošle godine u Brčkom bilo suorganizator konferencije o saobraćajnoj infrastrukturi sa akcentom na pronalaženje mogućnosti za dalji razvoj brčanske Luke.

"Danas, imamo potpisan sporazum sa Vladom Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko–Gunja. Uspjeli smo obezbijediti pet miliona KM u budžetu BiH za ovu namjenu. Postupak je u fazi izbora izvođača za izradu projekta rekonstrukcije, kako bismo obezbijedili uslove da naredne godine počnu radovi na rekonstrukciji mosta, čime će se granični prelaz sa Hrvatskom vratiti u punu funkciju", istakao je Forto, prenosi Srna.

On je naglasio da je, nakon višegodišnjeg zastoja, projekat deminiranja desne obale Save konačno aktivan i sprovodi se.

Riječ je o grantu Evropske komisije od osam miliona evra, a sprovodi se putem Ministarstva, uz podršku Svjetske banke, navodi se u saopštenju i dodaje da se projekat realizuje u saradnji za BHMAK-om, a obuhvaćeno je 79 lokacija u devet opština i Brčko distriktu.

S ciljem obnove željezničkog pravca Tuzla–Brčko, Ministarstvo je apliciralo za sredstva EU za nastavak izrade projektne dokumentacije.

"Posebnu pažnju posvećujem unapređenju željezničke komunikacije Doboj–Tuzla–Zvornik, uključujući prugu Tuzla–Brčko. To su generacijski projekti od kojih zavisi budući razvoj BiH", naglasio je Forto.

On je dodao da je neophodno da vlasti Brčko distrikta usvoje plansku dokumentaciju od koje zavisi ruta i aktivnosti na izgradnji auto-puta Sarajevo–Beograd.

"Moderan put koji će, preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle omogućiti brzu drumsku konekciju Sarajeva i Beograda je sigurno buduća žila-kucavica cijelog regiona. Izgradnja puta Tuzla–Brčko–Orašje, kao i puta Banjaluka–Bijeljina, omogućiće bolju povezanost svima koji žele da koriste potencijale ovog kraja", rekao je Forto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije