Privreda

Evrostat: Velika preduzeća u EU činila 56 odsto izvoza usluga u druge zemlje

Evrostat: Velika preduzeća u EU činila 56 odsto izvoza usluga u druge zemlje
Foto: Pexels/Ilustracija | Evrostat: Velika preduzeća u EU činila 56 odsto izvoza usluga u druge zemlje

BRISEL - Velika preduzeća u Evropskoj uniji, sa 250 i više zaposlenih, bila su najdominantnija tokom 2022. godine, kada je riječ o izvozu usluga u zemlje koje nisu članice tog bloka, sa 56 odsto od ukupnog iznosa, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi i da su mala preduzeća (do 49 zaposlenih) učestvovala u tom broju sa 14 odsto, čime su nadmašila srednja preduzeća (50 do 249 zaposlenih) sa udjelom od 10 odsto u izvozu.

Velika preduzeća, čije su osnovne djelatnosti bile transport, kao i informacione i komunikacione djelatnosti, činila su po 20 odsto izvoza usluga, a slijede ih proizvodna preduzeća sa 15 odsto.

Firme u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima imale su udio od 10 odsto izvoza velikih kompanija.

Preduzeća u finansijskom sektoru učestvovala sa osam odsto u pomenutoj kategoriji, ali su, s druge strane, imale najvećih 28 odsto učešća u izvozu malih preduzeća, a slijede transport (19 odsto), informacione i komunikacione djelatnosti (14), a isto toliko otpada i na stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Kod srednjih preduzeća, najveći dio međunarodne trgovine uslugama dolazi iz stručnog, naučnog i tehničkog sektora (24 odsto), zatim slijede informacije i komunikacije i transport sa po 22 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije