Privreda

Evropska auto-industrija na koljenima: Imaju li hiljade radnika šanse?

Evropska auto-industrija na koljenima: Imaju li hiljade radnika šanse?
Foto: Pixnio | Evropska auto-industrija na koljenima: Imaju li hiljade radnika šanse?

Najava zatvaranja Volkswagenovih tvornica i ukidanje radnih mjesta zapravo je samo vrh sante leda u anemičnoj evropskoj auto-industriji, kojoj prijeti kolaps jer već hronično zaostaje za konkurencijom. Gotovo trećina velikih tvornica pet najvećih proizvođača automobila - BMW-a, Mercedes-Benza, Stellantisa, Renaulta i VW-a prošle je godine proizvodila zapravo manje od polovine svojih kapaciteta

Na godišnjem nivou u Evropi se prodaje za tri miliona automobila manje nego prije pandemije, zbog čega bi mnoge tvornice mogle završiti s ključem u bravi, a ugroženo je i hiljade radnih mjesta.

Neočekivano usporavanje potražnje za e-vozilima i veća konkurencija na ključnim izvoznim tržištima SAD-u i Kini znače da evropski proizvođači moraju naći način kako uštedjeti na domaćem terenu kako bi ostali konkurentni.

Mogućnost zatvaranja tvornica u Evropi postala je izvjesnija posljednjih godina jer je nedostatak radnika povećao troškove rada, a troškovi energije dodatno su porasli zbog rata u Ukrajini.

Ako se u dogledno vrijeme ništa ne promijeni, bio bi to velik udarac za privredu Evrope. Auto-industrija naime čini sedam odsto BDP-a EU-a te ukupno generiše više od 13 miliona radnih mjesta.

Automobilski divovi redom u problemima

Njemački BMW u utorak je upozorio kako očekuju manju dobit zbog problema s kočnicama kod proizvođača dijelova Continental AG-a te slabe potražnje u Kini. Samo nekoliko sati kasnije VW je potvrdio da ukida garancije za radna mjesta u Njemačkoj, u kojima su njihovi radnici uživali decenijama.

"Iako su proizvođači automobila tokom pandemije smanjili troškove tvornica kako bi smanjili svoje tačke rentabilnosti, pošteno je pretpostaviti da tvornica koja radi s manje od 50 odsto svojih kapaciteta stvara gubitke", rekao je Majkl Din, analitičar u "Bloomberg Intelligence".

Mercedes-Benz Group, koja je zaostajala za BMW-om u prodaji električnih vozila zbog visokih cijena i polarizujućeg dizajna, priprema se izbaciti nekoliko novih modela kako bi povećala potražnju.

Iz Mercedesa kažu kako imaju koristi od vrlo fleksibilne globalne proizvodne mreže, dodajući da su njihovi radnici zaštićeni od prisilnih otpuštanja barem do kraja 2029.

Glavni izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavareš, strastveni rezač troškova, pod pritiskom je nakon što je dobit proizvođača Peugeota i Fiata pala u prvom polugodištu. Proizvođač Jeep SUV-a ima problema u SAD-u, dok se VW i njegovi njemački konkurenti suočavaju s većim problemima u Kini, gdje domaći proizvođači preuzimaju primat.

Renault se smanjio posljednjih godina, a izvršni direktor Luka de Meo rekao je ovog mjeseca da proizvođač radi s 90 odsto svojih globalnih proizvodnih kapaciteta i da je u fazi zapošljavanja. Prošle je godine proizvođač automobila sprovodio reviziju svog portfolija, što je uticalo na proizvodnju u nekim od njegovih tvornica u Francuskoj.

Ništa bez sindikata

Proizvođači automobila željeće zasigurno zatvoriti neke tvornice kako bi smanjili troškove i postali konkurentniji. Ali, izazov će biti uvjeriti sindikate u to.

VW-ov plan za gašenje moraće proći kroz nadzorni odbor koji uglavnom čine političari i predstavnici i sindikalisti.

Iz radničkog vijeća VW-a najavili su borbu protiv planova uprave. U posebnom izdanju RV-ovog lista "Mitbestimmen", u koje je uvid dobila novinska agencija "Dpa", čelnica vijeća Daniela Kavaljo nazvala ih je “napadom na naše zapošljavanje, radna mjesta i kolektivne ugovore”.

Oštro su reagovali i iz sindikata IG Metalla, koji zastupa brojne VW-ove radnike. Torsten Groeger, regionalni čelnik sindikata u saveznoj zemlji Donjoj Saskoj, gdje je sjedište kompanije, rekao je da je plan "neodgovoran" i da "zadire u temelje Volkswagena".

Donja Saska ima značajan manjinski udio u VW grupi. I vlada u Berlinu i radnici imaju mjesta u nadzornom odboru kompanije pa bi, ako se udruže, imali većinu.

Francuska vlada, koja posjeduje 15 odsto udjela u Renaultu, je pak pokrenula transformaciju sjevernog dijela zemlje u centar baterija.

Tavareš (Stellantis) se pak svađao s italijanskim zvaničnicima zbog planova da se proizvodnja preseli na jeftinije lokacije izvan Italije. Stellantis je ovog ljeta zaustavio proizvodnju električnih vozila u tvornici Mirafiori na nekoliko sedmica nakon što je proizvodnja tamo pala za 63 odsto u prvoj polovini, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije