Privreda

Etihad Airways planira da udvostruči flotu do 2030. godine

Etihad Airways planira da udvostruči flotu do 2030. godine
Foto: Pexels/Ilustracija | Etihad Airways planira da udvostruči flotu do 2030. godine

Etihad Airways je započeo pregovore sa Airbusom i Boeingom o kupovini novih širokotrupnih aviona, kako bi udvostručili svoju flotu do 2030. godine.

Avio-kompanija razmatra nabavku modela Airbus A350 i Boeing 777X, čime želi da proširi kapacitete i obezbijedi brži rast u narednim godinama.

Prema izvještaju Bloomberg-a, Etihad je u ranoj fazi pregovora sa oba proizvođača. Avio-kompanija nije sklona najavi narudžbina na industrijskim sajmovima poput Paris Air Show-a, već obično objavljuje ovakve planove na Dubai Airshow-u, gdje je i ranije sklapala značajne ugovore.

Jedan od problema sa kojima se Etihad trenutno suočava jeste kašnjenje u isporukama aviona.

Generalni direktor kompanije, Antonoaldo Neves, izrazio je nezadovoljstvo zbog sporih isporuka od strane Airbusa i Boeinga, što je usporilo rast flote.

U međuvremenu, Etihad planira modernizaciju svojih postojećih 777-300ER aviona, koji su stari u prosjeku 13,6 godina. Obnova ovih aviona trebalo bi da počne 2026. godine.

Etihad Airways trenutno posjeduje flotu od 102 aviona, a u planu je da do 2030. godine broj aviona bude dupliran.

Pored novih narudžbina, avio-kompanija će investirati do 7 milijardi dolara u modernizaciju postojećih aviona i unapređenje kabinskog iskustva.

U posljednjih nekoliko godina, Etihad je preuzeo samo sedam novih aviona, zbog čega je ova velika ekspanzija od ključnog značaja za budući razvoj kompanije, prenosi Aero.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije