Privreda

Egrlić: Spoljnotrgovinska razmjena sa Malezijom povećana pet puta

Egrlić: Spoljnotrgovinska razmjena sa Malezijom povećana pet puta
Foto: Fena | Egrlić: Spoljnotrgovinska razmjena sa MAlezijom povećana pet puta

SARAJEVO - Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da je spoljnotrgovinska razmjena BiH i Malezije u posljednje tri godine povećana pet puta i dostigla 10 miliona evra, što je malo i ne odražava dobre odnose dvije zemlje, te istakao da je saradnju moguće unaprijediti u energetici, turizmu, prehrambenoj industriji, te sektoru informacionih tehnologija.

Egrlić je ocijenio da spoljnotrgovinska razmjena svakako može biti mnogo veća, ali da se ne može očekivati da bude među "top pet" zbog velike udaljenosti i troškova transporta.

"U ovih 10 miliona evra iz BiH je nekoliko prozvoda i tarifa. Uglavnom izvozimo proizvode namjenske industrije, što predstavlja više od 60 odsto izvoza u Maleziju", rekao je Egrlić prije konferencije "Sarajevo poslovni dijalog BiH-Malezija", koju su organizovali Komora i Poslovni savjet Malezija–BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je šansa za malezijske kompanije koje žele da ovdje grade eventualno logističke ili proizvodne centre za tržište EU, budući da zemlja ima gotovo sve uslove za to, kao što je sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Unije.

On je naveo da su prehrambena industrija BiH, te turizam, energetika, farmaceutska industrija i sektor informacionih tehnologija veoma zainteresovani za saradnju sa Malezijom, ističući da domaći sektor informacionih tehnologija izvozi mnogo i može zaposliti dodatnih 10.000 ljudi.

Egrlić je naveo da će sutra više od 50 kompanija iz BiH i 20 iz Malezije biti na "bi-tu-bi" susretima.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je da je Malezija prijateljska zemlja, ali da sa njom nisu dovoljno iskorišteni privredni i ekonomski potencijali, što bi trebalo da bude prioritet u budućem djelovanju.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice i viši nivoi vlasti u BiH trebali bi da pripreme konkretne prijedloge, projekte i ideje, kako bi malezijske privrednike privukli kvalitetom ponude.

"O geografskoj prednosti govorim često, pristupanje EU je jedan od važnih faktora na kojem radimo. Otvaranje tog velikog evropskog tržišta koje bi u ovom, a i u drugim slučajevima sigurno rezultiralo ozbiljnim investicijama i povećanjem našeg bruto domaćeg proizvoda, povećanjem plata i ostankom mladih", istakao je Konaković, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, sa malezijskim privrednicima može se o mnogo čemu razgovarati, a turizam je nešto što je najinteresantnije, jer su u prošloj godini oboreni rekordi u broju posjeta i noćenja.

Konaković je rekao da ima prostora u obrazovnoj i tehnološkoj saradnji, te dodao da je akcenat na digitalizaciji.

Predsjednik Poslovnog savjeta Malezija–BiH Muhamed el Amin bin Abdul Madžid rekao je da za sutra planirano više od 100 susreta predstavnika raznih sektora dvije zemlje.

On je izrazio nadu da će sutrašnji poslovni susreti rezultirati saradnjom privrednika BiH i Malezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije