Privreda

Dug tjera "rajsku" državu na ivicu propasti

Dug tjera "rajsku" državu na ivicu propasti
Foto: Pixnio | Dug tjera "rajsku" državu na ivicu propasti

​MALE - Maldivi se suočavaju sa velikim finansijskim izazovima. Bonitetna kuća Fitch je ove nedjelje upozorila da je ostrvska država u opasnosti da neće moći da otplati spoljni dug.

Kao rezultat toga, dugoročni kreditni rejting Maldiva već je snižen za jedan nivo na CCC, gurajući ga još dublje u područje visokorizičnih ulaganja, piše "SeeBiz".

Fitch je objasnio da rizici sa kojima se suočavaju Maldivi proizlaze iz smanjenja njihovih deviznih rezervi, koje su u maju pale na samo 492 miliona američkih dolara, dok se samo ove godine očekuje 409 miliona dolara za servisiranje duga.

To će zemlju od oko 2.000 malih atola u Indijskom okeanu, poznatu po svojim prestižnim odmaralištima i poznatim putnicima, staviti pod ozbiljan pritisak, izvjestila je ove nedjelje francuska novinska agencija "AFP".

Na čelu Maldiva od prošle godine je Mohamed Muizu, koji je tu zemlju iz tradicionalnog saveznika Indije prebacio u Kinu. U aprilu je njegova stranka ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima nakon što je obećala izgraditi hiljade domova, nabaviti više zemljišta za urbani razvoj i unaprijediti aerodrome, sve uz pomoć kineskih sredstava.

Fitch predviđa da će se Maldivi i dalje oslanjati na ovu vrstu finansijske podrške.

Zvanični podaci pokazuju da je spoljni dug Maldiva prošle godine iznosio 4.04 milijarde dolara, što predstavlja 118 procenata njihovog bruto domaćeg proizvoda. U godinu dana porastao je za 250 miliona dolara.

Od juna prošle godine 25.2 odsto spoljnog duga Maldiva je u rukama Export-Import banke Kine, koja je najveći pojedinačni kreditor ostrvske države, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije