Privreda

Dogovor o projektu vjetroelektrane u Livnu

Dogovor o projektu vjetroelektrane u Livnu
Foto: Nezavisne novine/Arhiva/Ilustracija | Dogovor o projektu vjetroelektrane u Livnu

Alfi Renewables, Aspiravi International i Zero Emissions AG dogovorili su glavne uslove saradnje na projektu vjetroelektrane snage 125 MW u Bosni i Hercegovini.

Projekt vjetroelektrane blizu je faze spremne za izgradnju, s početkom izgradnje planiranim za 2025. ili 2026. i početkom rada za 2027., rekli su iz Alfi Renewables.

Nakon preuzimanja izgradnje vjetroelektrane Krivača od 105,6 MW u Srbiji, Alfi Renewables ju je svečano otvorila u maju. Aspiravi International dio je belgijskog proizvođača i dobavljača zelene električne i toplotne energije Aspiravi Group.

Grupa takođe razvija, finansira, gradi i upravlja projektima zelene energije, izvještava Balkan Energy News.

Prema Alfiju, švajcarska grupacija Zero Emissions AG takođe je partner Vlade Kantona 10 u Federaciji BiH i Aspiravija u razvoju GET – Green-Energy-Tech-Zone.

Predloženi projekt vjetroelektrane u Livnu predviđa 19 vjetroturbina ukupne snage 125 MW, rekao je Suvad Bajrić, direktor i partner u Alfi Renewables i upravitelj Alfi Green Energy Funda.

Alfi bi postao jedan od investitora i doprinio svojim iskustvom iz projekta Krivača, posebno u dogovaranju finansiranja projekta i prodaje električne energije putem kupoprodajnih ugovora.

Zero Emissions AG za povezivanje međunarodnih investitora s lokalnim inženjerskim i energetskim talentima za provođenje velikih projekata energetske tranzicije

Izvršni direktor Aspiravi On-shore Bernard Steverlynck rekao je da je kompanija vrlo zadovoljna što je Alfi pokazao interes za projekt. Kompanija ima onshore i offshore projekte i djeluje u nekoliko evropskih zemalja i na otoku Curaçao.

Prema Porinu Ivaniševiću-Dammeieru, izvršnom direktoru i predsjedniku kompanije Zero Emissions, i Peri Vrdoljaku, članu uprave i izvršnom direktoru podružnice u BiH, misija je spojiti međunarodne investitore prvog nivoa i tehnološke lidere s lokalnim inženjerskim i energetskim talentom zajednički materijalizuju velike projekte energetske tranzicije u zemlji na putu prema Evropskoj uniji.

To je velika prekretnica za privatne energetske investicije na domaćem tržištu, rekli su.

Treba napomenuti da je Alfi Green Energy Fund dio Alfi grupe koja upravlja s više od 500 miliona evra u pet klasa imovine, s fokusom na regiju jugoistočne Evrope, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije