Privreda

Dodatnih 680.000 KM podrške za pokretanje 52 lokalna biznisa

Dodatnih 680.000 KM podrške za pokretanje 52 lokalna biznisa
Foto: Pixabay | Dodatnih 680.000 KM podrške za pokretanje 52 lokalna biznisa

SARAJEVO - Tokom protekla tri mjeseca u zajednicama širom BiH pokrenuta su 52 lokalna biznisa uz podršku USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava u BiH, koji je uložio 680.000 KM u Fond za preduzetništvo.

U saopštenju USAID-a prezicirano je da se Fond za preduzetništvo zajednički finansira sa partnerskim gradovima i opštinama Zenica, Travnik, Novo Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod.

Ovaj fond nudi mogućnosti za preduzetnike iz marginalizovanih i ugroženih grupa, uključujući samohrane roditelje, lica sa invaliditetom, dugoročno nezaposlena, kao i lica u nepovoljnoj materijalnoj situaciji, te nezaposlene mlade do 35 godina i ljude iz ruralnih područja da pokrenu lokalne biznise koji će povećati njihovu nezavisnost i finansijsku stabilnost, te im omogućiti da lakše izdržavaju sebe i porodice.

Od 2015. godine, USAID je uložio ukupno 2,72 miliona KM putem Preduzetničkog fonda kako bi podržao 310 marginalizovanih žena i drugih ugroženih lica u pokretanju novih biznisa u 42 lokalne zajednice.

"USAID zagovara sistemska rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizovane i ugrožene grupe u BiH, među kojima je i nezaposlenost", poručila je direktorica USAID-a u BiH Kortni Čab.

Ona je podvukla da Preduzetnički fond podržava biznise koji će ojačati različite privredne sektore, uključujući zanatska zanimanja, krojačke djelatnosti, štamparije, montažu i popravke namještaja, kao i usluge iz oblasti zdravstva, poput rehabilitacije i fizikalne terapije, piše Srna.

Jedan od pet novih biznisa koje Fond podržava u Trebinju je i biznis Danke Terzić Brkić, koja je pokrenula djelatnost sito štampanja.

"Nakon završetka akademije i sticanja iskustva u radu s videom i dizajnom, odlučila sam pokrenuti biznis sito štampe za tekstil i druge materijale. Ova sredstva mi pružaju priliku da budem samostalna i doprinesem lokalnom razvoju. Želim da moji rad i biznis budu primjer mladima da mogu ostati ovdje i graditi budućnost u Trebinju," rekla je Brkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije