Privreda

Dobitak poslovanja društava za osiguranja u Srpskoj veći od 30 miliona KM

Dobitak poslovanja društava za osiguranja u Srpskoj veći od 30 miliona KM
Foto: Centralna banka | Dobitak poslovanja društava za osiguranja u Srpskoj veći od 30 miliona KM

BANJALUKA - Neto dobitak poslovanja društava za osiguranja u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosio je 30.369.942 KM, navodi se u izvještaju Agencije za osiguranje Srpske o stanju ovog sektora za prošlu godinu.

Sva društva za osiguranje u tom periodu iskazala su neto dobitak, ističe se u izvještaju, koji bi trebalo da razmatra Narodna skupština Republike Srpske na sjednici 29. oktobra.

Ukupni prihodi društava za osiguranja u prošloj godini, uključujući i dobitke utvrđene direktno u kapitalu, iznosili su 339,52 miliona KM i bili su veći za 7,9 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Ukupni rashodi, uključujući i gubitke utvrđene direktno u kapitalu, iznosili su 306,14 miliona KM i bili su veći za 8,9 nego u prethodnoj godini.

Učešće premije u bruto domaćem proizvodu /BDP/ u prošloj godini bilo je približno na istom nivou kao u ostalim zemljama iz okruženja sa sličnim nivoom razvoja tržišta osiguranja, dok je iznos premije po stanovniku nizak u čitavom posmatranom periodu. navodi se u izvještaju.

Obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini iznosila je 320,47 miliona KM i bila je veća u odnosu na isti period prethodne godine za 15,8 odsto.

Obračunata premija društava za osiguranje iz Republike Srpske bila je veća za 16 odsto, dok je obračunata premija filijala društava za osiguranje iz Federacije BiH bila veća za 14,9 odsto.

Od obračunate premije na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini, na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 263,7 miliona KM ili 82,3 odsto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 56,76 miliona KM ili 17,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije