Privreda

Dobit HET-a za šest mjeseci 5,4 miliona KM

Dobit HET-a za šest mjeseci 5,4 miliona KM
Foto: Hidroelektrane na Trebišnjici | Dobit HET-a za šest mjeseci 5,4 miliona KM

TREBINJE - Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" ostvarilo je dobit od 5,4 miliona KM za prvih šest mjeseci ove godine, rekao je direktor preduzeća Gordan Mišeljić.

Mišeljić je napomenuo da je polugodišnji finansijski izvještaj HET-a zadovoljavajući s obzirom na to da nije dobra hidrološka godina.

"Ostvarena planirana godišnja proizvodnja je 76 odsto, nedostaje nam 250 gigavat-časova do ostvarenja proizvodnje. S obzirom na očekivane padavine u oktobru, novembru i decembru vjerujem da ćemo stići tu godišnju proizvodnju i imati planiranu dobit od 10 miliona KM", naveo je Mišeljić.

Istakao je da je u odnosu na prošlu godinu to nešto manja dobit, ocijenivši da je bitno da HET posluje pozitivno i da je adekvatna hidrologija. "Samim tim smo stabilan faktor u elektroenergetskom sistemu Republike Srpske", dodao je Mišeljić, prenosi Srna.

Naveo je da se godišnje iz ovog preduzeća u gradski budžet Trebinja uliva između tri i tri i po miliona KM, kao i u budžet opštine Bileća. Rekavši da je izgradnja hidroelektrane "Dabar" najvažniji projekat, Mišeljić kaže da je riječ o komplikovanom projektu, ali da radovi sa kineskim izvođačem idu zadovoljavajućom dinamikom.

"Privodimo kraju izgradnju velikog mosta preko rijeke Trebišnjice koji će biti sastavni dio velike obilaznice oko grada, a sve ostale velike projekte smo praktično završili. Vlada Srpske je odobrila preduzeću da pet odsto dobiti, što je 1,5 milion KM, podijele kao donacije, te dodao da će većina tog novca ostati u gradu i regiji, a da će kroz zakonske okvire podijeliti 950.000 KM za razna gradska udruženja, većim dijelom sportska. Planirano je da nastave graditi šetališne staze s obje strane Trebišnjice do manastira Tvrdoš. Podsjećamo na brojne projekte koje je HET realizovao, poput rezervoara Vrelo oko, uređenja Ćatovića kraka, zatvorenog bazena", rekao je Mišeljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije