Privreda

Do kraja godine od Beograda do Subotice vozom za 76 minuta

Do kraja godine od Beograda do Subotice vozom za 76 minuta
Foto: Tanjug | Do kraja godine od Beograda do Subotice vozom za 76 minuta

Pruga Novi Sad - Subotica trebalo bi da bude otvorena do kraja novembra, kada će se od Beograda do Subotice stizati za 76 minuta, najavila je direktor preduzeća "Infrastruktura železnica Srbije" Јelena Tanasković.

Tanaskovićeva je rekla da je njemačka nacionalna željeznička kompanija "Dojče ban" u ponedjeljak, 23. septembra, počela zvanično testiranje ove pruge i ocijenila da bi voz već sutra mogao da dostigne brzinu od 200 kilometara na sat.

Testiranje će trajati do 10. oktobra. Nadamo se da ćemo do kraja novembra, odnosno krajem godine, otvoriti ovu deonoicu za saobraćaj - izjavila je Tanaskovićeva za RTS.

Ona je navela da će vožnja od Beograda do Subotice trajati 76 minuta, kako pokazuju sadašnja mjerenja.

“Od Beograda do Novog Sada potrebno je 36 minuta, a od Novog Sada do Subotice vožnja treba da bude u trajanju od 41 minuta. Do granice sa Mađarskom ćemo dolaziti za 76 minuta, kako danas pokazuju sva merenja. Mi smo do sada putovali do Subotice iz Beograda za četiri sata i 37 minuta”, rekla je Tanaskovićeva.

Kada je riječ o dionici od srpsko-mađarske granice do Budimpešte, Tanaskovićeva je istakla da se eksperti kineske firme koja je radila brzu prugu u Srbiji, sele na mađarsku stranu i nastavljaju svoj rad.

“Tokom sledeće godine bi trebalo da bude puštena i pruga do Budimpešte”, dodala je Tanaskovićeva, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da će se po završetku mađarskog dijela pruge za manje od tri sata putovati od Beograda do Budimpešte, što će značiti i spajanje sa jugoistočnom Evropom.

“Tu je čvorište, tako da ćemo moći da putujemo u sve evropske zemlje jer iz Budimpešte može da se ide dalje po Evropi i zaista je ta mreža razvijena i funkcioniše odlično”,  istakla je Tanaskovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije