Privreda

Dioničari sanjaju o Agrokomercovim milijardama, “bacilli pipke” i na Hrvatsku

Dioničari sanjaju o Agrokomercovim milijardama, “bacilli pipke” i na Hrvatsku
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Dioničari sanjaju o Agrokomercovim milijardama, “bacilli pipke” i na Hrvatsku

Dioničari Agrokomerca dobili su poziv da provjere svoje račune kako bi im mogla biti isplaćena odšteta po presudi Suda u Strazburu.

Prema predmetu iz 2012. Murtić i Ćerimović protiv Bosne i Hercegovine, u kojem im je isplaćeno po 3.600 evra, proširenim zahtjevom za odštetu u Švicarskoj trebalo bi biti obeštećeno još oko 2.000 dioničara, piše Oslobođenje, a prenosi Jutarnji.

Predstavnik firme koja zastupa tužbu u Švajcarskoj Enes Abdić kaže kako je odlazak Fikreta Abdića s političke scene bio dobra prilika da se problem riješi.

“Sad kada bi Vlada FBiH vratila Agrokomerc dioničarima, Fikret ne bi imao većinu dioničara. Država BiH bi mogla profitirati u svemu kada bi dioničari dobili ono što im pripada. Mi bismo onda mogli preko švicarskih advokata tjerati povrat imovine Agrokomerca iz Hrvatske, Srbije i sve ijedne bivše republike Jugoslavije, gdje imovine ima. To je ogromna vrijednost koju naša zemlja mora potraživati. Ja ne znam kakvi su tu odnosi između Nikšića, Plenkovića, Milanovića i postoji li neka povezanost s tom starom imovinom. Ali, s realne strane, svaki dioničar može dobiti svoj “većinski” dio, jer presuda iz 2012. nikada nije implementirana, a neizbježno je da se ona provede i onda bi 54 posto dionica imali dioničari”, kazao je Enes Abdić.

Agrokomercova imovina izvan BiH procjenjuje se u milijardama konvertibilnih maraka.

“Samo u Dubrovniku postoje Vrtovi sunca, koji su vrijedni više od 500 miliona eura, ništa to nije hrvatsko, tu je uložen sto posto Agrokomercov capital”, napominje on.

Ali, prvi korak je da država BiH krene u izvršavanje presuda dioničarima Agrokomerca, zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije