Privreda

Digitalni ID novčanik uskoro dostupan bh. građanima

Digitalni ID novčanik uskoro dostupan bh. građanima
Foto: Iddeea | Digitalni ID novčanik uskoro dostupan bh. građanima

SARAJEVO - Hrvatski tehnološki startup Identity Consortium učestvovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik koji će bh. građanima biti dostupan po završetku treće faze pilot projekta u BiH.

Projekt 'Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH' (EU4DigitalSME), čija sredstva su osigurala Evropska unija i Vlada Njemačke, sprovodi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BIH), kroz saradnju s GIZ-om.

Iz navedenog projekta osigurana su sredstva za pilot projekt 'IDDEEA platforma za digitalni identitet', koji je postavio temelj za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve bh. građane.

U okviru tog pilot projekta, u saradnji s kompanijom Adverta Pro d.o.o., Identity Consortium, pokretač sveobuhvatnog rješenja za digitalni identitet - Identyum, zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom (pozadinskog sistema i mobilne aplikacije) koja će omogućiti građanima BiH kreiranje i korištenje digitalnog identiteta za identifikaciju, za autentikaciju na javnim i privatnim servisima, kao i za digitalno potpisivanje dokumenata.

Identyum će tako osigurati usklađenost BiH s najnovijim evropskim regulativama i time joj omogućiti lakšu integraciju u evropski digitalni ekosistem.

Badnjević je dodao da im saradnja s Advertom Pro i Identyumom, kroz GIZ, omogućava da s punim povjerenjem zakoračimo u novo doba digitalizacije, "znajući da su naši podaci sigurni i da su usluge koje pružamo građanima pouzdane, efikasne te u skladu s najvišim standardima".

Kako navode iz IDDEEA-e, platforma se izrađuje uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH i Vlade Njemačke, a njeno korištenje se očekuje u prvoj polovini 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije