Privreda

DORS: Izmjenama zakona do dodatne zdravstvene zaštite za radnike

DORS: Izmjenama zakona do dodatne zdravstvene zaštite za radnike
Foto: Dražan Pozderović | DORS: Izmjenama zakona do dodatne zdravstvene zaštite za radnike

BANJALUKA - Udruženje društava za osiguranje Republike Srpske predložiće izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi se omogućilo oslobađanje dijela premije za dobrovoljno zdravstveno osiguranje, što bi poslodavcima olakšalo pružanje dodatne zdravstvene zaštite zaposlenima, rekao je Siniša Kurteš iz Udruženja društava za osiguranje Srpske.

Naime, Kurteš je rekao u Banjaluci tokom konferencije "Dani osiguranja u Republici Srpskoj" da će dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućiti poslodavcima u Srpskoj da kupe određeni iznos nove zdravstvene zaštite za svoje zaposlene.

"Tim načinom poslodavci će radnicima dati novi motiv i benefit da ostanu i budu lojalni kompanijama. Poslodavci će time svojim zaposlenima obezbijediti i novu zdravstvenu zaštitu, a dijelom će biti rasterećene javne bolnice, domovi zdravlja, na način će se više i bolje razviti privatne klinike i poliklinike", rekao je Kurteš.

Kako je rekao, time svi dobijaju, Republika Srpska nove prihode kroz ubiranje poreza na dobit, osiguravajuća društva novu premiju, radnici dodatnu zdravstvenu zaštitu, a poslodavci zadovoljnije radnike.

Kurteš je takođe rekao da će druga inicijativa sa konferencije biti upućena Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da subvencije koje daje Republika Srpska poljoprivrednim gazdinstvima budu pokrivene polisama osiguranja u poljoprivredi od materijalne štete.

Bojan Popović, direktor Skupštine udruženja osiguravajućih društava pri Privrednoj komori Republike Srpske, rekao je da je premija osiguranja rasla u devet mjeseci ove godine za oko 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Društva su uspjela da održe rentabilnost u poslovanju. Donekle je i opao trend inflacije zbog koje smo plaćali i veće odštetne zahtjeve, nego što je to bilo u prethodnim godinama. Mislim da ćemo završiti godinu dosta bolje, jer je ovaj sektor u stabilnoj situaciji", naveo je Popović.

Kako je rekao, usporen je rast što se tiče životnih osiguranja, ne samo u Srpskoj, nego i u dijelovima EU, jer su pali prinosi na kamate po kreditima, dodajući da se to u Srpskoj još nije desilo i da se može očekivati.

"Zbog toga ljudi ulažu u druge oblike osiguranja", rekao je Popović.

Naime, dvodnevna konferencija "Dani osiguranja u Republici Srpskoj" okupila je  veliki broj učesnika iz Srpske i okruženja, a razmatrane su teme važne za industriju osiguranja u Srpskoj, za određene institucije sistema vlasti, regulatore i druge finansijske institucije.

Paneli koji će se održati u sklopu konferencije pokriće i teme kao što su prilagođavanje regulatornog okvira, evolucija obrade i naknade šteta, primjena međunarodnih standarda IFRS 9 i IFRS 17, te ESG kriterijumi i njihov uticaj na poslovanje osiguravajućih društava.

Kako navode iz Udruženju društava za osiguranje, "Dani osiguranja Republike Srpske" pružaju jedinstvenu priliku za razmjenu znanja, iskustava i unapređenje poslovanja kroz interakciju sa kolegama i ekspertima iz osiguravajuće industrije.

Naime, dijelu konferencije prisustvovali su ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije