Privreda

Cvjeta izvoz oružja iz BiH

Cvjeta izvoz oružja iz BiH
Foto: Pixabay | Cvjeta izvoz oružja iz BiH

SARAJEVO - Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini je jedina grana privrede u državi koja je ove godine ostvarila rast koji je iznosio 37 odsto.

Prema detaljnim podacima Spoljnotrgovinske komore BiH koji su objavljeni u njihovom Infokomu, namjenska proizvodnja je u šest mjeseci ove godine ostvarila obim razmjene od 309 miliona KM.

"Izvoz je iznosio 238 miliona KM, što je za 37% više u odnosu na isti period prošle godine ili 64,8 miliona KM. Uvoz je veći za 82% i iznosi 71 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom, iako u padu, i dalje bilježi veliki procenat od 334%", piše u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dalje se navodi da obim razmjene namjenske proizvodnje BiH bilježi konstantan rast i u posmatranom je periodu zabilježen rast od 45% više u odnosu na isti period prošle godine.

"Najviše se izvozila municija, i to u iznosu od 174 miliona KM (73%), te eksplozivi (24%) i vojno oružje u iznosu od 4,4 miliona KM (1,8%)", stoji u podacima.

Tako su najveći kupac bh. oružja ove godine bile Sjedinjene Američke Države, i to za 54 miliona KM.

Srbija je kupila naoružanja za 25,5 miliona KM, a Turska za 22,3 miliona KM.

Slijede Slovačka i Bugarska sa nešto više od 20 miliona KM, pa Irak sa oko 17 miliona KM.

Dalje ide Saudijska Arabija sa 12,3 miliona KM, Rumunija 8,2 miliona KM, Bangladeš 6,4 miliona KM.

Prvih 10 najvećih kupaca zatvara Velika Britanija koja je "uzela" oružja za skoro šest miliona KM.

Sa druge strane, najveći uvoz namjenske proizvodnje zabilježen je iz SAD (23,6 miliona KM), Srbije (17,1), Egipta (8,6), Hrvatske (5,6) i Turske, oko četiri miliona KM.

Đuro Kozar, vojno-politički analitičar, rekao je da je namjenska industrija veliki potencijal Bosne i Hercegovine.

"Posebno je to izraženo u Federaciji BiH, gdje je ova grana privrede veoma perspektivna, ali je potrebno još puno ulagati da se ona razvija, posebno ka izvozu. Na primjer, municija iz tvornice "Igman" kod Konjica se može izvoziti u sve države, jer ima kalibre i za NATO standarde i za druge, koji se proizvode u istočnoevropskim zemljama kao što je Rusija. Jako dobar potez radi i Vlada FBiH jer dio dividende koja joj pripada ostavlja za razvoj devet preduzeća u namjenskoj industriji koja su u njenom većinskom vlasništvu", kazao je Kozar za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, iz BiH se najviše traži municija, ali i vazdušne puške, dalekometni top, upaljači za razne vrste municije i drugi proizvodi.

"Trebalo bi se još više raditi kako bi se poboljšao izvoz jer je veliki potencijal u namjenskoj industriji BiH. Šteta je što nije razvijenija vojna industrija u Republici Srpskoj jer mislim da bi i to doprinijelo većem izvozu. Vojna industrija u BiH je bila jako razvijena u bivšoj Jugoslaviji, ali neke od tvornica koje su tada dobro radile više ne postoje", naglasio je Kozar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije