Privreda

Coca-Cola planira da investira milijardu dolara u Nigeriji

Coca-Cola planira da investira milijardu dolara u Nigeriji
Foto: Tanjug/AP | Coca-cola planira da investira milijardu dolara u Nigeriji

ABUDŽA - Kompanija Coca-Cola planira da uloži milijardu dolara u svoje poslovne aktivnosti u Nigeriju u narednih pet godina, saopštilo je danas predsjedništvo afričke zemlje.

Predsjednik Nigerije Bola Tinubu sastao se s visokim rukovodiocima američke kompanije, kako bi privukao investicije u privredu svoje države, prenio je Rojters.

Jedan od izvršnih direktora kompanije Zoran Bogdanović je rekao da je Coca-cola od 2013. godine uložila 1,5 milijardi dolara u Nigeriju kako bi proširila svoje proizvodne kapacitete, unaprijedila lanac snabdjevanja, kao i u obuku i razvoj.

"S velikim zadovoljstvom mogu da objavim da, uz predvidljivo i povoljno okruženje, planiramo da uložimo dodatnih milijardu dolara u narednih pet godina", najavio je Bogdanović, prenosi Tanjug.

Najava je uslijedila nakon što, zbog nestašice deviza, nekoliko multinacionalnih kompanija napušta zemlju ili imenuju treća lica da distribuiraju svoje proizvode.

Tinubu, koji je na funkciji od maja prošle godine, rekao je da njegova vlada želi da stvori okruženje otvoreno za preduzeća.

"Mi gradimo finansijski sistem u koji možete da investirate, reinvestirate i vratite sve svoje dividende", rekao je on.

Nigerija, sa populacijom većom od 200 miliona, smatra se potencijalnim tržištem za mnoge svjetske brendove, ali aktuelna nestabilna ekonomska situacija obeshrabruje pojedine investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije