Privreda

Bihać: Za obnovu naftnog terminala 20 miliona maraka

Bihać: Za obnovu naftnog terminala 20 miliona maraka
Foto: Zlatan Čekić | Bihać: Za obnovu naftnog terminala 20 miliona maraka

BIHAĆ - Rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću, koji zbog zastarjelosti nije u funkciji već gotovo 15 godina, započela je ovih dana i radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi oko 20 miliona marak

Radove provodi Javno preduzeće "Terminali FBiH", a sredstva su osigurana putem Razvojne banke FBiH zahvaljujući ranije donesenom zakonu da se jedan fening od svake litre prodanog goriva prosljeđuje za održavanje naftnih terminala, što je rezultiralo mogućnostima kreditnog zaduživanja i preuzimanja sredstava za investicije.

"Terminal u Bihaću ima pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata i zbog zastarjelosti nije u funkciji od 2010. godine.  Drago mi je da se konačno počelo raditi na njegovoj rekonstrukciji i što će, kada bude stavljen funkciju, grad imati višestruke koristi. Riječ je o strateški važnom projektu za ovaj dio Bosne i Hercegovine", rekao je bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Modernizacija obuhvata sanaciju i rekonstrukciju rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda.

Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.

Ovaj naftni terminal je izgrađen prije više od četiri decenije i, kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposljetku je stavljen van upotrebe.

Radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona. Paralelno s građevinskim radovima planirano je da se vode aktivnosti oko osposobljavanja željezničkog kolosijeka koji vodi do samog terminala. Inače, osim naftnog terminala u Bihaću, ovakvi objekti za skladištenje nafte i naftnih derivata postoje još u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a preduzeće "Terminali FBiH" posjeduju i objekat koji se nalazi u Pločama, u susjednoj Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije