Privreda

BiH vraća mjeru koja je otjerala Ryanair iz Tuzle

BiH vraća mjeru koja je otjerala Ryanair iz Tuzle
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | BiH vraća mjeru koja je otjerala Ryanair iz Tuzle

Bosna i Hercegovina se priprema da od iduće godine ponovno uvede porez na odlazećeg putnika u komercijalnim aerodromima, što će povećati troškove vazduhoplovnim prevoznicima.

Taksu je uvela Direkcija za civilno vazduhplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), a dosad je bila u potpunosti primjenjivana samo za prevoznike koji lete sa Aerodroma Sarajevo.

No, ubuduće bi se trebala primjenjivati ​​na svim komercijalnim aerodromima u zemlji. Ova taksa se smatra kao veliko sredstvo odvraćanja za avio-prevoznike, posebno niskotarifne.

Porez je suspendovan na godinu dana kako bi se poboljšala povezanost zemlje sa inostranstvom.

Međutim, BHDCA je rekla da je ova politika rezultovala “dramatičnim padom prihoda” i predstavlja prijetnju za rad Direkcije.

Odlazna taksa iznosi 1,5 euva po putniku. Prošle godine Ryanair je prekinuo operacije iz Tuzle kada je aerodrom bila pod pritiskom da počne primjenjivati ​​ovaj porez.

Ministarstvo transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine će na narednoj sjednici Savjeta ministara pokrenuti proceduru za ponovno uvođenje putničke takse, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije