Privreda

BHDCA ostala bez 1,4 miliona KM, traži da ponovo naplaćuje 3 KM po putniku

BHDCA ostala bez 1,4 miliona KM, traži da ponovo naplaćuje 3 KM po putniku
Foto: Pixabay | BHDCA ostala bez 1,4 miliona KM, traži da ponovo naplaćuje 3 KM po putniku

SARAJEVO – Zbog obustave primjene Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u prvih šest mjeseci ove godine, ostala je bez 1.469.005 KM, a istovremeno, nije došlo do povećanja broja putnika, što je bio i osnovni cilj obustavljanja primjene Odluke.

Ovo se u suštini navodi u Informaciji BHDCA o efektima obustave primjene Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH, a koju bi na nekoj od narednih sjednica trebao razmatrati Savjet ministara BiH.

Zbog svega, BHDCA od Savjeta ministara BiH traži da se Odluka nastavi primjenjivati i to iz razloga da ne dođe do ugrožvanja finansiranja i nadležnosti BHDCA.

"Evidentno je da je, uprkos obustavi primjene Odluke za prvih šest mjeseci 2024. godine broj odlazećih putnika smanjen u odnosu na isti period prethodne godine, u kojoj je Odluka primjenjivana. Iako su aerodrom isiticali da je naknada prepreka u pregovaranju i zaključivanju ugovora sa niskobudžetnim kompanijama, te da zbog Oluke avio kompanije napuštaju bosanskohercegovačke aerodrome, iz dostavljenih podataka je evidentno da to nije slučaj", piše u Informaciji.

Inače, Odlukom o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe definisano je da avion kompanije po putniku u odlasku plaćaju tri KM, a po toni prevezene robe 40 KM. Princip je takav da aerodromi BHDCA dostavljaju podatke o prevezenim putnicima i količini robe, a BHDCA fakturiše avio kompanijama koje plaćaju naknadu.

Ove naknade počele su se naplaćivati od 2017. godine i BiH je bila zadnja zemlja u Evropi koja ih je uvela, međutim izvještaje prema BHDCA slao je samo Aerodorm Sarajevo. Tako je bilo do 2019. godine, sve dok BHDCA nije podnijela tužbe protiv aerodroma u Mostaru, Banjaluci i Tuzli jer nisu dostavljali izvještaje.

Procjena je da je BHDCA u periodu od 2017. do 2020. godine izbubila oko dva miliona KM. Odmah nakon podnošenja tužbi aerodromi u Tuzli i Mostaru počeli su da dostavljaju te izvještaje, međutim počele su da se bune aviokompanije, a u Tuzli je čak "Ryanair" otkazao svoje letove. Zbog svega, aerodromi u BiH izašli su za zajedničkom inicijativom  da se plaćanje te naknade ukine, a kompromisno rješenje bilo je da se te naknade ne naplaćuju godinu dana.

U BHDCA iznijeli su i podatke o broju putnika koji pokazuju da ukidanjem nakande nije došlo do povećanja broja putnika, a što su tvrdili aerodromi kada su podnosili inicijativu.

Za prvih šest mjeseci 2024. godine ukupan broj odlazećih putnika sa međunarodnog aerodroma u BiH iznosi 485.375, dok je u istom periodu 2023. godine ukupan broj odlazećih putnika sa aeordroma u BiH iznosio 546.350 putnika, odnosno bio je veći za 12,56 posto.

"Ukoliko bi do kraja 2024. godine broj odlazećih putnhika sa aerodroma u BiH bio na nivou broja iz 2023. godine, propušteni prihodi BHDCA po ovom osnovu do kraja 2024. godine iznosili bi oko 3,5 mioliona KM", navodi se u Izvještaju BHDCA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije