Analize

Zbog smanjenja inflacije, nezaposlenosti i rasta plata poboljšana finansijska stabilnost

Zbog smanjenja inflacije, nezaposlenosti i rasta plata poboljšana finansijska stabilnost
Foto: Centralna banka BiH | Zbog smanjenja inflacije, nezaposlenosti i rasta plata poboljšana finansijska stabilnost

SARAJEVO - Rizici iz domaćeg makroekonomskog okruženja smanjili su se u 2023. godini usljed znatnijeg slabljenja inflatornih pritisaka, smanjenja stope nezaposlenosti, rasta nominalnih i realnih neto plata, smanjenja spoljnog duga i nešto povoljnije platnobilansne pozicije, navodi se u izvještaju o finansijskoj stabilnosti za 2023. godinu, koji je objavila Centralna banka BiH.

Dodaje se da su aktivnosti na tržištu nekretnina ostale generalno snažne tokom 2023. godine, a isti trend se može očekivati i u 2024. godini.

"Međutim, i pored poboljšanja ovih makroekonomskih pokazatelja, ekonomska aktivnost ostvarila je skroman rast. Sektor generalne vlade zabilježio je povećanje fiskalnog deficita, ali je došlo do smanjenja udjela ukupnog javnoga duga u BDP-u, tako da indikatori fiskalne održivosti i dalje ukazuju na nizak nivo rizika po finansijsku stabilnost koji dolaze iz sektora Vlade. Povećana sklonost stanovništva ka potrošnji, usljed slabljenja inflatornih pritisaka i rasta realnih plata dovela je i do rasta tražnje za kreditima i rasta zaduženosti domaćinstava, posebno u drugoj polovini 2023. godine", navodi se u izvještaju.

Ističe se da se domaćinstva i dalje najviše zadužuju kod komercijalnih banaka, a porast zaduženosti je zabilježen u kategorijama kredita za opštu potrošnju i stambenih kredita.

"Nastavljen je trend smanjenja nekvalitetnih u ukupnim kreditima sektora stanovništva, međutim određeni dio stanovništva se suočio sa problemima u redovnom servisiranju obaveza, što se ogleda u povećanju kredita u nivou kreditnog rizika u kategoriji stambenih kredita. Stanovništvo je bilo sklono zaduživati se uz fiksnu kamatnu stopu, svodeći tako na minimum rizik od povećanja obaveza usljed rasta kamatnih stopa. Depoziti su bilježili rast, ali je on uglavnom generisan rastom iznosa sredstava na transakcionim računima, dok je u kategoriji oročenih depozita jedino došlo do rasta kratkoročnih depozita. Ukupna zaduženost sektora nefinansijskih preduzeća prema domaćim finansijskim posrednicima zabilježila je snažniji rast, a banke su kredite preduzećima plasirale po tek blago višim kamatnim stopama u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno nastavljen je rast spoljne zaduženosti preduzeća, koji povećava njihovu izloženost rizicima sa međunarodnih tržišta i mogu dovesti do poremećaja ili iznenadnih prekida u finansiranju", dodaje se u izvještaju.

Navodi se da poslovni prihodi i kapitalizovanost nefinansijskih preduzeća, kao pokazatelj stabilnosti poslovanja, ukazuju da su preduzeća uspješno amortizovala rizike koji proizilaze iz slabog domaćeg i međunarodnog ekonomskog okruženja, prenosi Indikator.ba.

"Servisiranje postojećih obaveza bilo je uredno, što se ogleda kroz pad nivoa nekvalitetnih potraživanja u bankama i sposobnosti za dodatno zaduživanje. U narednom periodu ključne rizike za poslovanje preduzeća predstavljaju nastavak slabljenja spoljne potražnje, pooštravanje uslova finansiranja, te još uvijek prisutni inflatorni pritisci, dok će za izvozno orijentisana preduzeća dodatni izazov predstavljati uvođenje karbonske naknade na izvozne proizvode u EU. Pod uticajem jačanja profitabilnosti, nastavka kontinuiranog poboljšanja kvaliteta aktive, visoke likvidnosti i dobre kapitalizovanosti sveukupna ocjena indikatora stabilnosti u 2023. godini je poboljšana u odnosu na prethodnu godinu. Izraženiji rast kreditne aktivnosti doveo je do blagogsmanjenja negativnog jaza omjera kredita privatnom sektoru i BDP-a, međutim indikatori finansijskog ciklusa ukazuju da je kreditna aktivnost i dalje u negativnoj fazi ciklusa. Bankarski sektor nije bio suočen sa značajnijim pritiskom rasta troškova finansiranja, budući da se dominantno finansira iz depozita rezidenata kratke ročnosti, pa je rast aktivnih i pasivnih kamatnih stopa ostao ograničen. Ipak referentne stope prosječnog ponderiranog troška finansiranja banaka u BiH ukazuju da dolazi do postepenog odstupanja u visini troškova po valutnoj osnovi, konkretno, rasta kamata koje banke plaćaju na depozite u EUR valuti. U narednom periodu profitabilnost banaka mogla bi biti pod uticajem pogoršanja kvalitete aktive povezane sa slabim oporavkom ekonomske aktivnosti i pritiskom na rast troškova finansiranja. Ipak, dobre kapitalne pozicije i visoka likvidnost bankarskog sektora", piše, između ostalog, u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije