Analize

Zašto Turci sve više dolaze u Srbiju

Zašto Turci sve više dolaze u Srbiju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Zašto Turci sve više dolaze u Srbiju

Iako se u javnosti trenutno najviše priča o vozačima autobusa iz Nepala, dominantan dolazak radne snage u Srbiju bilježi se iz Kine, zatim Rusije, a od 2017. godine postoji i eskponencijalni rast broja Turaka.

Ovo su prvi rezultati analize "Mobilnost radne snage u Srbiji" koju je sproveo Insitut za razvoj i inovacije, a koja će u javnosti biti predstavljena u oktobru.

Podaci su prikupljani od decembra prošle godine i pokazuju da je broj radnika iz Turske trostruko porastao u periodu od 2017. do 2021. godine. Preovlađuju u poslovima na auto-putevima i gradilištima, dok Indijci zauzimaju 4. ili 5. mjesto i zanimljivo, bilježe rast zapošljavanja u sektoru poljoprivrede.

"Od početka godine zaključno sa julom u Srbiji je izdato oko 50.000 radnih dozvola", poručuje ekonomski stručnjak Nenad Jevtović.

Ističe i da je ekonomsko stanje na tržištu rada 2008, 2009. i 2012. godine neuporedivo sa trenutnim. I to na bolje.

"Prvenstveno je to posledica svetskih kretanja i toga da već 25 godina nemamo rat na ovom području. Suviše ste blizu onima koji su mnogo napredni i to se preliva i na nas. Kada ste imali gotovo milion nezaposlenih, kako da ti dođe strani radnik?

Sada imamo 296.000 nezaposlenih i taj broj ne znači da su oni trajno bez posla i da ne računamo na njih. Reč je o frikcionoj nezaposlenosti, "nemam posao dok ne pređem sa jednog na drugi", pojašnjava Jevtović.

U Americi se to naziva prirodna nezaposlenost koja se kreće od tri do četiri odsto, dok je Srbija trenutno na 8,6.

Šta se promijenilo kod Rusa i Ruskinja?

Prije 14 godina Rusi i Ruskinje su dozvole za boravak u Srbiji najviše tražili zbog sklapanja braka, a sa promjenom geopolitičke situacije sada je to radni motiv.

Međutim, Jevtović smatra da je to prolaznog karaktera. Odnosno, kada dođe do smirivanja tenzija, Srbija će biti samo prolazna stanica.

Gdje Srbi najviše idu?

Zemlje koje Srbi dominantno biraju su i dalje Njemačka i Austrija, a osim Evrope najveća dijaspora je u Sjedinjenim Američkim Državama. S tim što u Americi, Srbi značajno bolje žive nego u Evropi: imaju svoje biznise i povezaniji su.

Zanimljiv detalj iz analize je i da se po cijenama rada Srbija polako približava Njemačkoj, te da za odlazak uskoro neće biti presudan novac. Primjera radi, na EXPO-u je satnica za električara 10 evra, dok je u Njemačkoj četiri evra više.

"Definitivno će doći do neke vrste konvergencije. Ljudi će odlučivati da li će otići ili ne zbog kvaliteta života i ličnih faktora", zaključuje Jevtović, prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije