Analize

Za BiH potvrđen kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima

Za BiH potvrđen kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima
Foto: Arhiva / Ilustracija | Za BiH potvrđen kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima

SARAJEVO - Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" (Standard and Poor's) potvrdila je BiH kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna pandemija virusa korona uticati na ekonomiju BiH.

Analitičari predviđaju da će realni bruto društveni proizvod (BDP) biti smanjen za šest odsto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug BiH do kraja ove godine iznositi 31 odsto BDP-a, što ostavlja postor za manevar na fiskalnoj strani, dodaje se u saopštenju.

Analitičari ističu da stabilni izgledi kreditnog rejtinga balansiraju rizike povezane sa efektima virusa korona na ekonomiju BiH i na fiskalne i spoljne vrijednosti tokom sljedećih 12 mjeseci sa uzlaznim potencijalom koji dolazi iz sprovođenja strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

"Kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi", navode analitičari.

Takođe, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

"S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije