Analize

Vještačka inteligencija štedi radnicima vrijeme

Vještačka inteligencija štedi radnicima vrijeme
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vještačka inteligencija štedi radnicima vrijeme

BEOGRAD - Radnici koji koriste vještačku inteligenciju (AI) prosječno mogu da uštede jedan sat dnevno, pokazuje godišnje istraživanje "Globalna Radna Snaga Budućnosti".

Kako je saopšteno, istraživanje koje je sprovela kompanija Adecco Group za 2024. godinu obuhvatilo je 35.000 radnika u 27 vodećih ekonomija, od kojih je čak petina tvrdila da im je AI uštedila čak dva sata dnevno, dok je pet odsto njih kazalo da im ta tehnologija štedi između tri i četiri sata svakog dana.

Skoro tri četvrtine korisnika AI kažu da su produktivniji, dok samo četvrtina tvrdi da su prošli obuku kako primijeniti vještačku inteligenciju na poslu.

Istraživanje je pokazalo i da je ušteda vremena konzistentna u svim sektorima, preciznije, radnici u sektorima energije, komunalnih usluga i čiste tehnologije izvještavali su o najvišim uštedama vremena (75 minuta dnevno), dok su najniže zabilježene uštede u sektoru aeronautike i odbrane (52 minuta dnevno).

Upotrebom AI, radnici u tehnologiji uštedili su prosječno 66 minuta dnevno, u finansijskim uslugama 57 minuta, a u proizvodnji 62 minuta dnevno.

U saopštenju se navodi i da istraživanje pokazuje da se vrijeme koje se štedi koristi za veći doprinos vrijednosti, pri čemu 28 odsto korisnika kaže da dodatno vrijeme koje su dobili upotrebljavaju za kreativniji rad, 26 njih navodi da im AI omogućava da više vremena posvete strateškom razmišljanju, dok 27 odsto tvrdi da im AI pomaže da postignu bolji balans između posla i privatnog života. 

Ipak, kako se ističe, postoje naznake da se vrijeme ušteđeno zahvaljujući AI ne koristi uvijek produktivno, jer 23 odsto ispitanika  kaže da rade isti obim posla, dok 21 odsto njih navodi da više vremena posvećuju ličnim aktivnostima.

Istraživanje pokazuje i da su radnici sve više zabrinuti zbog neizvjesne budućnosti, pri čemu su ekonomski uslovi i sigurnost posla prioriteti. 

Čak 40 odsto radnika izražava zabrinutost zbog dugoročne sigurnosti posla, dok 83 odsto kaže da planira da ostane kod trenutnog poslodavca što je najviša stopa zadržavanja u protekle tri godine.

Uticaj AI na stabilnost posla u protekloj godini uglavnom je bio potcijenjen i 13 odsto radnika reklo je da su izgubili posao zbog AI.

Vještine vezane za AI za 51 odsto korisnika proširuje mogućnosti zapošljavanja, a 46 odsto njih se slaže da im AI pruža više prilika za učenje vještina i napredovanje na poslu.

Trenutno, samo 11 odsto radnika je spremno za budućnost, tj. osobe koje se izdvajaju zbog svoje prilagodljivosti, spremnosti da budu fleksibilne sa planovima karijere i proaktivnog pristupa sticanju novih vještina.

Istraživanje među grupom budućih radnika je pokazalo da čak 93 odsto njih dobija personalizovani plan razvoja, u poređenju sa 51 odsto šire radne snage. 

Takođe, 95 odsto ovih radnika spremnih za budućnost učestvuje u obukama za liderstvo koje pružaju njihove kompanije, u poređenju sa samo 57 odsto šire radne snage.

Trenutno i 76 odsto radnika vjeruje da kompanije treba da daju prioritet obuci postojećih zaposlenih za različite uloge unutar organizacije prije nego što zapošljavaju spolja, što je povećanje od 12 procentnih poena u odnosu na 2023.godinu.

Međutim, samo devet odsto planira da ostane u svojoj kompaniji da bi se prekvalifikovalo, što je pad od sedam  poena u odnosu na prošlu godinu.   U proteklih 12 mjeseci, 40 odsto radnika je osjetilo sindrom sagorijevanja zbog prekomjernog rada, a taj broj skače na 62 odsto među onima koji su zabrinuti zbog uticaja AI i negativno su pogođeni njime.

Manje od polovine zaposlenih izražava povjerenje u vještine i znanje svojih lidera o AI (46 odsto), dok više od tri četvrtine vrednuje ljudsku stručnost regrutera (76 odsto) koji mogu uočiti njihov njihov potencijal izvan njihovih vještina i iskustva, što je porast sa 64 odsto u odnosu na prošlu godinu, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije