Analize

U slučaju napada na Iran, čeka nas skupa nafta

U slučaju napada na Iran, čeka nas skupa nafta
Foto: Pixnio | U slučaju napada na Iran, čeka nas skupa nafta

​Iranska naftna industrija meta je Izraela, a pitanje prekida tranzita kroz Hormuški moreuz sve je veće. Cijene nafte mogle bi porasti za 20 dolara po barelu ako iranska proizvodnja doživi pad.

Vrijednosti terminskih ugovora za američku sirovu naftu porasle su za oko pet odsto u četvrtak, pa ponovo i u petak ujutro zbog zabrinutosti da bi Izrael iz osvete za raketni napad Teherana mogao zadati Iranu fatalan udarac i napasti njegovu naftnu industriju, prenosi "CNBC".

"Ako biste vidjeli stalni pad iranske proizvodnje od milion barela dnevno, sljedeće godine vidjeli biste vrhunac porasta cijena nafte od oko 20 dolara po barelu", kazao je Dan Struiven, kovodilac globalnog istraživanja tržišta roba Goldman Saksa.

Međutim Struiven napominje da je ovo scenario koji se može očekivati u slučaju da se naftni kartel OPEC+ ne odluči na povećanje proizvodnje. Ako ključne članice OPEC-a+, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nadoknade dio gubitaka u proizvodnji, tržište nafte moglo bi doživjeti manji porast od maksimalno 10 dolara po barelu.

Od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine došlo je do poremećaja na tržištu nafte. Cijene su ostale pod pritiskom zbog povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama i slabe potražnje iz Kine, ali raspoloženje bi se moglo promijeniti još ove sedmice.

Cijene sirove nafte u Sjedinjenim Državama zabilježile su rast nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, pojačavajući napetosti u cijeloj regiji, ali i u svijetu. Posljednjih su dana prognostičari i procjenjivači u industriji podijelili svoju zabrinutost upozoravajući na stvarnu prijetnju snabdijevanja naftom.

Iran, koji je član OPEC-a, ključni je igrač na globalnom tržištu nafte i proizvodi gotovo četiri miliona barela nafte dnevno, a procjenjuje se da bi četiri odsto svjetskih zaliha moglo biti ugroženo ako iranska naftna infrastruktura postane meta Izraela.

Energetski analitičar u kompaniji MST Marquee, Sol Kavonik, smatra da iransko ostrvo Harg postaje meta, a on ima veliku ulogu u zemlji jer je odgovoran za 90 odsto izvoza sirove nafte.

Situacija je toliko napeta da raste zbrinutost oko mogućnosti uticaja sve većih i zaoštrenih sukoba na Bliskom istoku na prekid tranzita kroz Hormuški moreuz.

Ako Izrael napadne iransku naftnu industriju, prekidi snabdijevanja u Hormuškom moreuzu mogli bi postati zabrinjavajući, a Iran već otprije prijeti prekidom protoka kroz moreuz u slučaju da njegov naftni sektor bude pogođen.

Zašto je tako važan?

Moreuz između Omana i Irana ključni je kanal kroz koji prolazi otprilike petina dnevne svjetske proizvodnje nafte. Ovaj strateški važan plovni put povezuje proizvođače sirove nafte na Bliskom istoku s glavnim svjetskim tržištima.

Naftni analitičari smatraju da je upravo to bilo uzrok podizanja cijene.

"U slučaju rata punog obima, cijena barela nafte Brent, kakvom se snabdijeva Evropa, vjerovatno bi skočila iznad 100 dolara po barelu, a bilo kakvim potencijalnim zatvaranjem moreuza cijene bi skočile od 150 dolara po barelu naviše", napisali su analitičari Fitch Solutionsa u bilješci objavljenoj u srijedu.

Analitičari su kazali da je vjerovatnoća rata punog obima i dalje "relativno niska", ali su rizici od pogrešnog koraka bilo koje strane sada povećani.

Iako neki industrijski analitičari vjeruju da OPEC+ ima dovoljno slobodnog kapaciteta da nadoknadi poremećaj u iranskom izvozu, čak i ako Izrael cilja na njegovu naftnu infrastrukturu, svjetski rezervni kapacitet nafte i dalje je uglavnom koncentrisan na Bliskom istoku, posebno među zalivskim državama koje bi mogle biti ugrožene ako se pogorša već dovoljno napet sukob, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije