Analize

Tramp bi Njemačku mogao mnogo da košta

Tramp bi Njemačku mogao mnogo da košta
Foto: Tanjug / AP | Tramp bi Njemačku mogao mnogo da košta

​BERLIN - Ako bivši američki predsjednik Donald Tramp bude ponovno izabran u novembru, njegov četverogodišnji mandat bi zbog "trgovinskog rata" mogao Njemačku da košta do 180 milijardi evra, navodi se u izvještaju Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

Naime, Trampovo obećanje da će povećati carine kako bi smanjio američki trgovinski deficit moglo bi da izazove značajne poremećaje u globalnoj trgovini.

U izvještaju IW-a navodi se da je Evropska unija izradila kontrastrategiju protiv takve prijetnje, navodeći da bi, ako potencijalna Trampova administracija poveća uvozne carine na 10 odsto za EU i 60 procenata za Kinu, Brisel kao protivmjeru uveo ekvivalentna povećanja.

Institut je sproveo simulaciju kako bi procjenio potencijalnu štetu u njemačkoj privredi u slučaju da se to dogodi i otkrio da bi BDP zemlje izgubio više od 137.1 milijardu dolara u četiri godine.

Druga simulacija je pokazala da bi, ako bi potencijalna Trampova administracija i EU podignuli uvozne carine na 20 odsto, njemački BDP pao za 1.5 odsto, uz gubitak od 194.2 milijarde dolara tokom četiri godine.

U izvještaju se takođe navodi da bi američka ekonomija pretrpila gubitak od oko 1.3 do 1.5 odsto BDP-a u 2025. godini, pri čemu bi se negativni učinci najviše osjetili u prve dvije godine, dok bi se u sljedeće dvije postepeno smanjivali, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije