Analize

Stopa siromaštva u Argentini viša od 50 odsto

Stopa siromaštva u Argentini viša od 50 odsto
Foto: Pixnio | Stopa siromaštva u Argentini viša od 50 odsto

​Svjetska banka će pozajmiti Argentini više od dvije milijarde dolara u novim kreditima za socijalnu zaštitu, obrazovanje, transport, energetiku i borbu protiv siromaštva, objavio je regionalni predsjednik Svjetske banke za Latinsku Ameriku i Karibik, Karlos Felipe Haramiljo, na svom Twitter nalogu.

Ministar ekonomije Argentine Luis Kaputo je prethodno otputovao na godišnji skup Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Vašingtonu i tamo najavio da će njegova zemlja započeti pregovore o novom aranžmanu sa MMF, prenosi "Reuters".

Stopa siromaštva u Argentini je u prvoj polovini godine porasla na skoro 53 odsto, objavio je krajem septembra tamošnji zavod za statistiku.

U pitanju je nagli skok u odnosu na 41.7 odsto, koliko je zabilježeno na kraju prošle godine, prenosi "CNN".

Predsjednik Argentine Havijer Milei, koji je stupio na dužnost u decembru 2023, uveo je stroge mjere štednje koje treba da smanje visoki budžetski deficit, ali one istovremeno negativno utiču na živote običnih građana.

Zemlja je u dubokoj recesiji, a godišnja inflacija je i dalje trocifrena, ali postoje znaci da se stvari popravljaju, navodi američka medijska kuća, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije