Analize

Starbucks traži strpljenje investitora

Starbucks traži strpljenje investitora
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Starbucks traži strpljenje investitora

Nešto više od mjesec dana otkako je Brajan Nikol postao izvršni direktor Starbucksa, razmjere njegovog izazova postaju jasniji.

Kompanija za proizvodnju kafe u utorak je objavila podatke o najgorem tromjesečnom padu prodaje u četiri godine i povukla svoje smjernice za 2025.

Starbucks se nada da bi objavljivanje loših vijesti sedam dana ranije nego što je planirano moglo ublažiti očekivanja ulagača i dati Nikolu više vremena da shvati šta treba da popravi.

Preliminarne brojke bile su brutalne. Očekuje se da će prodaja u trgovinama pasti 7 odsto u četvrtom fiskalnom tromjesečju, što je treći uzastopni kvartalni pad. To je podstaknuto oštrim usporavanjem u Sjevernoj Americi i Kini

Nikol još shvata koliko su duboki problemi. Starbucks ga je privukao u avgustu i dao mu jedan od najvećih korporativnih paketa Plata u istoriju, nadajući se da će moći ponoviti preokret koji je pokazao u lancu Chipotle.

Cijena dionice u srijedu ujutro je pala u predtržišnom trgovanju, ali su dionice porasle gotovo 30 odsto od njegova imenovanja, što sugeriše da ulagači misle da je on čovjek za taj posao.

Nikol je već napravio neke promjene. Protresanje najviših činova daje neke naznake o prioritetima. Bivši izvršni direktor Chipotlea dolazi kao prvi glavni direktor globalne robne marke i pojednostavljuje poslovanje u Kini imenovanjem jednog šefa koji će voditi operacije na ključnom tržištu, prenosi SEEbiz.

No, upozorio je da se mora učiniti više. “Moramo iz temelja promijeniti našu strategiju kako bismo se mogli vratiti rastu”, rekao je u videu objavljenom na web stranici tvrtke. Veliki izazovi uključuju šire usporavanje potrošnje, sve veću konkurenciju u Kini i rastuće cijene kave.

“Bit će teška, teška tromjesečja koja idu naprijed”, rekao je Brian Yarbrough, analitičar Edward Jonesa, za Bloomberg, a prenosi Investitor.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije