Analize

Šta se dešava sa platom zaposlenih koji budu služili vojni rok u Srbiji

Šta se dešava sa platom zaposlenih koji budu služili vojni rok u Srbiji
Foto: Tanjug | Šta se dešava sa platom zaposlenih koji budu služili vojni rok u Srbiji

Obavezni vojni rok će u Srbiji od naredne, 2025. godine, ponovo postati svakodnevica. Iako zakonski okviri još nisu zvanično doneseni, izvijesno je da će ova obaveza trajati gotovo tri mjeseca, pa se nameće pitanje kako će se to odraziti na radne obaveze zaposlenog i kako na to gledaju poslodavci.

Miloš Nenezić, predsjednik Unije poslodavaca Srbije podsjeća na član 79. Zakona o radu pod nazivom Mirovanje radnog odnosa.

"Zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje, odnosno dosluženje vojnog roka", naveo je on.

Kako su istakli iz advokatske kancelarije Pekić za Telegraf, Zakon o radu propisuje da zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada, ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje vojnog roka.

Po završetku vojne obaveze, zaposleni ima pravo da se u roku od 15 dana od dana odsluženja vojnog roka vrati na radno mjesto.

Spriječenost za rad, odnosno opravdano odsustvo sa posla, sa sobom nosi i konsekvence po visinu plate, prenosi b92.

U tom slučaju, što se tiče naknade zarade, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog vojne vježbe i odazivanja na poziv državnog organa, a poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade od organa na čiji se poziv zaposleni odazvao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije