Analize

Slovenski izvoz snažno rastao i u avgustu

Slovenski izvoz snažno rastao i u avgustu
Foto: Pixnio | Slovenski izvoz snažno rastao i u avgustu

​LJUBLJANA - Slovenska su preduzeća u avgustu izvezla robe u vrijednosti od 4.29 milijardi evra, 19 odsto više nego u avgustu lani.

Izvoz je ponovo bio pokretač prerađivačkih djelatnosti, koje su posebno naglašene u farmaceutskoj industriji i trgovini sa Švajcarskom. Uvoz nije odstupao od 4.78 milijardi evra u međugodišnjem poređenju. U osam mjeseci robna razmjena bilježi rast.

Robni izvoz u članice EU-a dostigao je 2.09 milijardi evra i bio je samo 0.2 odsto veći nego u istom periodu lani, dok je izvoz u zemlje izvan EU-a porastao za 45.1 odsto na gotovo 2.20 milijardi evra, objavila je kancelarija za statistiku.

Lavovski udio u rastu trgovine s nečlanicama čine transakcije prerade, koje uključuju modifikaciju, proizvodnju, montažu, poboljšanje i obnovu uvezene robe s ciljem proizvodnje novog ili stvarno poboljšanog proizvoda. Ti su poslovi posebno naglašeni u farmaceutskoj industriji te u trgovini sa Švajcarskom, odakle dolaze najveći stranih ulagača u farmaceutsku industriju, Novartis i Sandoz.

Ne računajući preradu, vrijednost izvoza porasla je za 23.7 odsto i dostigla je 793 miliona evra, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije