Analize

Septembar je na tržištima započeo vrlo stresno

Septembar je na tržištima započeo vrlo stresno
Foto: Pixabay/Ilustracija | Septembar je na tržištima započeo vrlo stresno

Ulagači na njujorškoj berzi ušli su u tradicionalno neugodan septembar sa značajnim gubicima.

Dionice iz sektora poluprovodnika bile su najveće gubitnice. Snažno su u utorak pale i cijene nafte, koje su na najnižem nivou ove godine.

Ostvaruju se predviđanja da će i ovog septembra investitori biti na ivici, a indeksi na kušnji. Septembar je najlošiji mjesec u godini na Wall Streetu, od 1950. godine indeks S&P 500 u prosjeku je gubio 1,2 posto, a u posljednjoj deceniji više od dva posto. Prošle godine, na primjer, S&P 500 je u devetom mjesecu izgubio gotovo pet posto, u poređenju sa devet posto godinu ranije. To bi se vrlo lako moglo ponoviti ove godine, pogotovo ako se strahovi od recesije ponovo pojačaju.

Dogodilo se to baš u utorak – nakon produženog vikenda (ponedjeljak je u SAD-u bio praznik), investitore je “dočekala” vijest o proizvodnom indeksu ISM, koji je u avgustu u SAD-u bio 47,2 boda, niži od predviđanja, a time i od jula ispod vrijednosti od 50 bodova, što znači kontrakciju sektora. Vrlo važna biće u petak objava podataka sa avgustovskog tržišta rada u SAD-u, koji će biti i osnovica za odluke Feda o daljnjoj politici kamatnih stopa.

Pogled u utorak na berze širom svijeta nije bio ugodan. Dionice u Aziji, kao i u Evropi i SAD-u, su gubile. Istakao se njujorški indeks Nasdaq koji je pao tri posto. Najviše su ga opteretile dionice iz sektora poluprovodnika, koje su izgubile najviše od marta 2020. godine. Nvidijine dionice (samo u utorak pale gotovo 10 odsto) već su 16 odsto niže nego prije sedmicu dana. Rekordni tromjesečni prihodi i dobit očito nisu privukli nove kupce, no sve se više pojavljuju sumnje hoće li Nvidia i u budućnosti uspjeti poslovati tako briljantno. No, popis gubitnika tu ne završava.

Dionice Boeinga pale su 9% (najviše od oktobra 2022.) na najniži nivo od novembra 2022. nakon što je Wells Fargo smanjio ocjenu dionica. Cleanspark je doživio još goru rasprodaju. Kompanija specijalizovana za rudarenje bitcoina u avgustu je rudarila 478 bitcoina, što je manje nego u julu (494), a takođe značajno manje nego prošlog avgusta (659). Dionice su pale 15 posto i već su gotovo 65 posto udaljene od rekorda.

U Evropi je zabrinjavajuća agonija automobilske industrije sa sve većom ulogom kineskih proizvođača e-vozila. U Volkswagenu u sklopu programa štednje ne isključuju zatvaranje dviju fabrika i otpuštanje radnika. Predstavnici zaposlenih i sindikati su naravno šokirani, ovo se nikada nije dogodilo u 69-godišnjoj istoriji kompanije. Zatvaranje fabrika vjerovatno će biti neizbježno i u podružnici Audija. Program štednje koji je Volkswagen započeo prošle godine trebao bi povećati dobit za deset milijardi eura do 2026. godine, no troškove će očito morati srezati jače od očekivanog.

Dionice Volkswagena, koje su prije nešto više od tri godine vrijedile više od 240 eura, pale su u utorak za više od jedan posto na 95,86 eura, piše seebiz.eu, a prenosi Bankar.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije