Analize

Rekordna nezaposlenost mladih u Kini

Rekordna nezaposlenost mladih u Kini
Foto: Pixnio | Rekordna nezaposlenost mladih u Kini

​PEKING - Stopa nezaposlenosti mladih u Kini u avgustu je porasla na najviši nivo otkako je novi sistem vođenja evidencije počeo u decembru, pokazali su podaci Nacionalne kancelarije za statistiku, usred privrednog usporavanja.

Stopa nezaposlenosti u Kini u dobi od 16 do 24 godine starosti, a ne u školi, porasla je prošlog mjeseca na 18.8 odsto, prema najnovijim podacima objavljenim u petak. To je porast u odnosu na 17.1 procenta u julu i 13.2 odsto u junu. Stopa nezaposlenosti u Kini u svim starosnim kategorijama porasla je 5.3 procenta u avgustu, u poređenju s porastom od 5.2 odsto u julu.

Kina je pauzirala s izvještavanjem o stopi nezaposlenosti mladih tokom većeg dijela druge polovine prošle godine dok je ponovo procjenjivala svoje metode proračuna. Ažurirana stopa nezaposlenosti za mlade ljude isključuje one koji se još školuju, odražavajući sve veći broj pojedinaca koji traže visoko obrazovanje na konkurentnijem tržištu rada.

"Mladim ljudima je sve teže pronaći dobro plaćene poslove kao i prije, jer su u posljednje tri godine sektori gradskih usluga s visokom dodanom vrijednošću, koji su apsorbovali mnoge svježe diplomirane studente, bili u oštroj kontrakciji, posebno nekretnine, finansije i IT", rekao je Dan Vang, glavni ekonomista u "HSBC".

Na nezaposlenost mladih u Kini takođe je uticala restriktivna politika zapošljavanja usred posrnule privrede jer kompanije odbijaju zaposliti nedavno diplomirane studente zbog poteškoća i troškova otpuštanja radnika u Kini, navodi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije