Analize

Prvi hrvatski jednorog gomila gubitke

Prvi hrvatski jednorog gomila gubitke
Foto: Wikipedia | Prvi hrvatski jednorog gomila gubitke

Infobip Limited iz Londona, krovna kompanija Infobipa, godinama akumulira velike neto gubitke.

Brojke su neumoljive i govore da je kompanija za četiri godine povećala gubitke čak šest puta. Kompanija je 2023. završila sa gubitkom od 227,1 miliona eura, 2022. sa gubitkom od 209,3 miliona eura, 2021. sa gubitkom od 155 miliona eura, a 2020. sa gubitkom od 38,1 miliona eura.

Jasno je da su gubici posljedica investicionog ciklusa, što potvrđuje i sama kompanija, piše Seebiz.

Sve ovo dospjelo je u žižu javnosti nakon što je Vlada Andreja Plenkovića početkom septembra Infobipu dodijelila direktan grant od 35 miliona eura za istraživački projekat globalne komunikacione platforme sljedeće generacije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nedavno je saopštilo da je direktna podrška Infobipu vezana za projekat kompanije koji će “transformisati industriju komunikacija inovativnom upotrebom vještačke inteligencije, blokčejna i naprednih mrežnih tehnologija poput 5G/6G”.

Kompanija je u aprilu ove godine predstavila svoju ulogu u projektu IPCEI, kojim evropska IT industrija želi da ojača svoje globalne kompetencije u oblasti cloud i edge tehnologija. Na predstavljanju u Zagrebu bio je i premijer Plenković, koji je tada rekao da je projekat Infobip od zajedničkog evropskog interesa u oblasti infrastrukture i usluga računarstva u oblaku nove generacije.

Infobip se smatra prvim hrvatskim jednorogom nakon što je kompanija 2020. premašila vrijednost od milijardu dolara. Kompanija je počela kao mali startap iz Vodnjana u Istri, a suosnivači i vlasnici kompanije su Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić.

Sjedište kompanije je u Londonu, odnosno krovna kompanija je Infobip Limited, u okviru koje posluje u Hrvatskoj, sa sjedištem u Vodnjanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije