Analize

Prognozirani rast inflacije i BDP-a u BiH

Prognozirani rast inflacije i BDP-a u BiH
Foto: N.N. | Prognozirani rast inflacije i BDP-a u BiH

SARAJEVO - U BiH u ovoj godini očekuje se inflacija od dva odsto, te rast bruto domaćeg proizvoda od 2,9 odsto godišnje, istakli su analitičari Sektora istraživanje, strategija i međunarodnog standarda upravljanja ESG Raiffeisen banke u BiH.

Analitičari su naveli da je u prvom kvartalu zabilježen realni rast BDP-a od 2,7 odsto na godišnjem nivou, podupirući dugoočekivani snažniji oporavak u toku godine, nakon slabije ekonomske aktivnosti u završnici 2023. godine.

Najveći doprinos pozitivnoj dinamici dolazi od bruto investicija sa rastom od čak 49,8 odsto godišnje, uz potrošnju domaćinstava kao najveće kategorije BDP-a sa rastom od 2,7 odsto u prvom kvartalu, saopšteno je iz Raiffeisen banke.

"Uz očekivanu stabilizaciju globalnih ekonomskih tokova, te uzimajući u obzir pozitivne pomake BiH na EU putu, kreirano je pogodnije okruženje za snažniju investicionu dinamiku nego u protekle dvije godine, na šta ukazuju i objavljeni rezultati za prvi kvartal", naglašeno je u saopštenju.

Analitičari su naveli da se industrijska proizvodnja u BiH u prvom polugodištu suočila sa primjetnim padom obima proizvodnje od 5,7 odsto u poređenju sa istim periodom lani, uz sva tri ključna segmenta i dalje u negativnom području.

Oni su pojasnili da je to rezultat stagnacije strateških izvoznih tržišta BiH i domaćih strukturalnih problema unutar rudarske industrije.

Analitičari navode da osim spoljnih faktora, u dijelu prozvodnje i distribucije električne energije, preovladavaju i domaće slabosti koje proizlaze iz nižeg nivoa proizvodnje električne energije iz hidro i termo izvora, što posljedično dovodi do nižeg nivoa izvoza električne energije.

Govoreći o dinamici spoljne trgovine u prvom polugodištu, analitičari su naveli da je ostala nepromijenjena, uz i dalje prisutan pad izvoza robe od 8,3 odsto, dok na drugoj strani uvoz roba raste i to 3,1 odsto.

Analitičari su dodali da izvještaj o platnom bilansu BiH za prvo polugodište još nije objavljen, ali da je pouzdana pretpostavka, na osnovu rezultata u prvom kvartalu, da će se negativna pozicija spoljne trgovine djelomično ublažiti rastom u segmentu usluga i doznaka.

"Novi finansijski instrument EU `Plan rasta za zapadni Balkan` iz kojeg je za BiH planirano 970 miliona evra do 2027. godine, zavisno o dinamici sprovođenja reformi iz Reformske agende od 2024. do 2027, očekujemo da će biti sprovođen sporijom dinamikom od incijalno planirane, a koja bi imala još značajniji efekt za rast BDP-a, posebno u ovoj i narednoj godini", naglasili su analitičari, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije