Analize

Potvrđen kreditni rejting BiH: Visoka politička nestabilnost i dalje ometa reforme

Potvrđen kreditni rejting BiH: Visoka politička nestabilnost i dalje ometa reforme
Foto: Freepik | Potvrđen kreditni rejting BiH: Visoka politička nestabilnost i dalje ometa reforme

SARAJEVO - Povećana potrošnja koja bi trebalo da bude podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plata povećaće realni rast u BiH na 2,8 odsto u ovoj godini.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju međunarodnih rejting agencija "Moody's" i "Standard and Poor's" (S&P), koje su potvrdile kreditni rejting BiH sa stabilnim izgledima.

Ove agencije su potvrdile i kreditne rejtinge Republike Srpske i Federacije BiH.

Analitičari "Moody'sa" su naveli da potvrđuju kreditni rejting BiH sa B3 sa stabilnim izgledima.

"Vrlo visoka politička nestabilnost BiH i dalje ometa sprovođenje reformi i odražava institucionalnu slabost. Očekuje se rast realnog BDP-a na tri odsto u 2025. godini. Reforme bi mogle pomoći u otključavanju pristupa novom pretpristupnom finansiranju koje može podržati veće investicije. Ipak, privreda se suočava sa značajnim negativnim rizicima od predstojeće implementacije Mehanizma Evropske unije za podešavanje granica ugljenika (EU CBAM), što će negativno uticati na veliki dio izvoza BiH u nedostatku značajnih reformi dekarbonizacije", piše u izvještaju "Moody'sa".

Istakli su da će dug opšte države ostati umjeren čak i u slučaju povećane socijalne potrošnje.

Kreditni rejtinzi Republike Srpske i Federacije BiH su prema "Moody'su" B3 sa stabilnim izgledima.

Iz S&P su saopštili da je kreditni rejting BiH B+ sa stabilnim izgledima.

"Uprkos unutrašnjim i spoljnim uticajima bh. ekonomija pokazala je otpornost u prvoj polovini 2024. godine. Očekujemo da će povećana potrošnja, podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plata, podići realni rast u BiH na 2,8 odsto u ovoj godini. Od 2025. godine će doći do nešto snažnijeg investiranja, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, i povećanja spoljne potražnje, usljed ekonomskog oporavka ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što će donijeti rezultat realnog rasta od skoro tri odsto u periodu 2025-2027. godine", dodaje se u saopštenju "Standard and Poor'sa".

Doktor ekonomske diplomatije Siniša Pepić smatra da potvrda kreditnog rejtinga BiH, kao i Republike Srpske i FBiH, od strane renomiranih rejting agencija "Moody's" i "Standard & Poor's" nosi sa sobom važne ekonomske implikacije, uprkos izazovima s kojima se zemlja suočava.

"Održavanje stabilnog rejtinga na nivou B3 (Moody's) i B+ (S&P) ukazuje na određeni nivo povjerenja međunarodnih analitičara u ekonomsku sposobnost zemlje da izdrži tekuće finansijske pritiske, ali i na prepoznavanje kontinuiranih političkih rizika koji otežavaju dinamičniji razvoj. Visoka domaća potrošnja, potaknuta nižom inflacijom i rastom realnih plata, zasigurno je jedan od ključnih faktora koji omogućava optimističniji privredni rast", objasnio je Pepić i dodao:

"Međutim, moramo biti oprezni prilikom interpretacije ovih brojeva jer i dalje postoji krhkost u osnovama ekonomije, posebno kada uzmemo u obzir političku nestabilnost koja može brzo preokrenuti pozitivne trendove. S druge strane, treba priznati da stabilnost u kreditnim rejtinzima šalje dobru poruku potencijalnim investitorima. Pokazuje da BiH, uprkos unutrašnjim izazovima, posjeduje određeni kapacitet za rast i razvoj. Ako se fokusiramo na konstruktivne reforme i efikasno korišćenje resursa, realni ekonomski potencijali zemlje mogli bi se iskoristiti na još bolji način. Sve to bi moglo dodatno stabilizovati finansijske pokazatelje i, što je ključno, unaprijediti dugoročne izglede. Naravno, da bi ovaj rast bio održiv potrebno je istovremeno raditi na smanjenju političkih tenzija i povećanju institucionalne stabilnosti".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije