Analize

Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u budućnosti

Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u budućnosti
Foto: Pexels/Ilustracija | Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u budućnosti

Potrošači u evrozoni očekuju da će prosječna inflacija u narednih 12 mjeseci iznositi 2,7 odsto, što predstavlja pad u odnosu na 2,8 odsto iz prethodne julske ankete, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za avgust.

Inflatorna očekivanja za naredne tri godine su takođe niža nego prošlog mjeseca pošto potrošači navode da očekuju inflaciju od 2,3 odsto, nešto manje u odnosu na jul kada su predviđali prosječnu inflaciju od 2,4 odsto u narednih 36 mjeseci.

Prema anketi ECB-a, potrošači su takođe za nijansu više optimistični po pitanju privrede pošto očekuju da će ekonomski pad u narednih 12 mjeseci iznositi 0,9 odsto, što je bolji rezulatat u odnosu na jul kada su očekivali pad za jedan odsto.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sljedećih 12 mjeseci porasti za 1,2 odsto, dakle znatno sporijim tempom od stope rasta inflacije.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone, konkretno u Belgiji, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugalu i Finskoj, navodi se na sajtu Evropske centralne banke, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije