Analize

Poslovna očekivanja njemačkih izvoznika u slobodnom padu

Poslovna očekivanja njemačkih izvoznika u slobodnom padu
Foto: Pexels/Ilustracija | Poslovna očekivanja njemačkih izvoznika u slobodnom padu

Poslovna očekivanja njemačkih izvoznika su se pogoršala u septembru i nalaze se u slobodnom padu, zaključak je danas objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Vrijednost indikatora koji mjeri biznis raspoloženje njemačkih izvoznika je pala sa avgustovskih minus 5,2 poena na minus 6,3 poena.

Njemački izvoznici se žale na nedostatak porudžbina i prolaze kroz slab period, rekao je rukovodilac istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Kako se navodi, na manjak poružbina se najviše žale predstavnici njemačke automobilske industrije i metalske industrije.

Optimizam vlada samo u nekoliko sektora, konkretno u njemačkoj industriji hrane i pića, kao i među proizvođačima staklenog posuđa i keramike koji očekuju porast izvoza svojih proizvoda.

Predstavnici hemijske industrije očekuju da će izvozni poslovi ostati stabilni.

Njemačka ekonomija je pod sve većim pritiskom, a poslovno raspoloženje je ponovo u padu i najgore za posljednjih osam mjeseci, zaključeno je u odvojenom izvještaju minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja koji je objavljen juče.

Problemi njemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cijene energije, a posebno brine to što njemački proizvođači automobila i mašina posustaju u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je ranije glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije